Boek

Russia, our Distant Neighbour

Russia, our Distant Neighbour. The Burden of Conventional Beliefs

In zijn boek,  uitgegeven door de Atlantische Commissie, gaat Klijn in op de relatie tussen Rusland en het Westen.

Hoewel het einde van de Koude Oorlog al twintig jaar geleden is, hebben het Westen en Rusland nog steeds moeite om in overeenstemming te komen met elkaar. Hoe moeten we deze stroeve relatie verklaren? Is een meningsverschil een kenmerkende eigenschap van de relatie tussen het Westen en Rusland of hebben we last van vooroordelen die voortkomen uit bittere gevoelens uit het verleden?

In Russia, our Distant Neighbour, gaat Hugo Klijn op zoek naar Westerse conventionele opvattingen over ’s werelds grootste land. De kwestie van Ruslands “Europees-zijn” stond buiten kijf, met name in de negentiende eeuw. Hij nuanceert ook de bewering dat het Russische radicalisme geleidelijke verandering verbiedt en tegelijkertijd een agressief buitenlands beleid voorschrijft.

Bij de bespreking van het einde van de Sovjet-Unie benadrukt Klijn het belang van een inheemse dynamiek en stelt hij dat het Westerse beleid in de jaren ’90, vooral dat met betrekking tot de uitbreiding van de NAVO, controversieel blijft onder de Russische politieke elites. Ten slotte waarschuwt hij voor het toepassen van Westerse normen bij het beoordelen van het huidige Rusland en zijn leiderschap, omdat dit een kortzichtig beeld van een divers en complex land zal opleveren.

 

 

Foto: Sasa Dzambic Photography/Shutterstock.com

Over de auteur

Hugo Klijn studeerde eigentijdse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Klijn is sinds 1990 werkzaam voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en werkte in Moskou, Belgrado en Brussel (NAVO). Hij werkt als Senior Research Fellow aan Instituut Clingendael. Hij schreef dit boek op persoonlijke titel op uitnodiging van de Atlantische Commissie.

Details & bestellen

Auteur

Hugo Klijn

Datum

2011

Prijs

€10,00

€5,00 (Begunstigers)

Interesse?
Bestel een exemplaar
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina