Boek

American Power and the Cloak of Idealism

American Power and the Cloak of Idealism. The ‘Great Quarrel’ between Charles De Gaulle and Uncle Sam

In zijn boek,  uitgegeven door de Atlantische Commissie, gaat Reyn in op het geopolitieke denken van de Franse staatsman De Gaulle en zijn dialoog – vaak een twistgesprek – met de Verenigde Staten. Dat denken en die dialoog zijn, in een tijd waarin internationale tegenstellingen scherper worden en Europese landen meer voor zichzelf moeten opkomen, nog altijd zeer relevant.

Hij was invloedrijk in zijn tijd en zijn nalatenschap doet er, vijftig jaar na zijn dood, nog steeds toe. Al is het maar omdat zij die na hem kwamen altijd in zijn schaduw bleven staan. Charles de Gaulle was één van de belangrijkste staatsmannen in het Europa van de twintigste eeuw en de Fransen zien hem als hun belangrijkste landgenoot allertijden.

Na de val van de Berlijnse Muur ruim dertig jaar geleden en in de jaren erna was zijn gedachtengoed langzaam in de vergetelheid geraakt. De Verenigde Staten en hun liberale wereldorde hadden gezegevierd. De natiestaat en de noodzaak voor een sterk Frankrijk of een militair sterk Europa waren op de achtergrond verdwenen.

Inmiddels lijkt alles anders. Machtige, elkaar beconcurrerende, natiestaten lijken weer de belangrijkste spelers in de wereld. Niet in de laatste plaats omdat het erop lijkt dat de Amerikanen onder Donald Trump hun cloak, oftwel hun dekmantel hebben afgeworpen. Daarnaast hebben de Britten zich teruggetrokken uit de Europese Unie en lijkt de NAVO niet meer zo vanzelfsprekend.

Charles de Gaulle heeft altijd de overtuiging gehad dat een sterk Europa in het belang was van al haar natiestaten. Hij was in zijn tijd kritisch ten aanzien van de rol van Amerika in Europa en geloofde dat Europa militair op eigen benen moest kunnen staan. Iets wat ook vandaag de dag weer steeds luider in de grote Europese hoofdsteden wordt verkondigd. Niet in de laatste plaats door de huidige Franse president Emmanuel Macron die de NAVO hersendood heeft doodverklaard.

In zijn boek American Power and The Cloak of Idealism, uitgegeven door de Atlantische Commissie, trekt Sebastian Reyn parallellen tussen heden en verleden. In een Europa dat het moeilijk vindt om iets gemeenschappelijks te vinden, kan men misschien juist leren van Charles de Gaulle: de generaal die het belang van zijn Frankrijk als het belang zag van álle Europeanen.

Over de auteur

Sebastian Reyn (1967) ontving zijn Ph.D cum laude aan de Universiteit van Leiden en studeerde geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Johns Hopkins School of Advances International Studies (SIAS) en de Universiteit van Texas. Hij werkt inmiddels al geruime tijd voor het Ministerie van Defensie. Sebastian Reyn is auteur van Atlantis Lost: The American Experience with De Gaulle, 1958-1969 (Amsterdam University Press/Chicago University Press, 2010) en Allies Or Aliens? George W. Bush and the Transatlantic Crisis in Historical Perspective (Atlantische Commissie, 2004).

Details & bestellen

Auteur

Sebastian Reyn

Datum

2020

Prijs

€20,00

€15,00 (Begunstigers)

Interesse?
Bestel een exemplaar
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina