PROGRAMMA

Terug naar Washington: Admiraal Rob Bauer over 75 jaar NAVO

Aansluitend discussie met Bob Deen (Clingendael) en Mendeltje van Keulen (Haagse Hogeschool)

In het jaar waarin de NAVO 75 jaar bestaat keert het bondgenootschap terug naar zijn geboorteplaats: Washington.

De NAVO-top in juli 2024 is een eerbetoon aan het Noord-Atlantisch Verdrag van 1949 en vindt plaats tegen een achtergrond van nieuwe geopolitieke vraagstukken. De oorlog van Rusland tegen Oekraïne duurt voort, China’s assertiviteit op het wereldtoneel creëert nieuwe uitdagingen en in het Midden-Oosten staan de verhoudingen op scherp. Presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zorgen voor onzekerheid en dwingen Europa serieus werk te maken van veiligheid en defensie.

 

Op 4 juli 2024, aan de vooravond van de top, ontvangt de Atlantische Commissie Admiraal Rob Bauer, voorzitter van het NAVO Militair Comité. Met de admiraal blikken we terug op de afgelopen 75 jaar én kijken we vooruit. Wat is de staat van het bondgenootschap in een veranderde internationale omgeving, hoe heeft de trans-Atlantische relatie zich daarop aangepast? Wat te verwachten van de besluiten van de leiders in Washington deze zomer, en welke rol is weggelegd voor Nederland, gastland van de top in 2025?

 

Aansluitend vindt een discussie plaats met inbreng van Bob Deen (Clingendael) en Mendeltje van Keulen (Haagse Hogeschool). Het gesprek wordt gemodereerd door Stefan de Vries (BNR Nieuwsradio). Dit evenement zal plaatsvinden in Het Nutshuis in Den Haag van 16:15 tot 17:30. Aanmelden voor dit programma is mogelijk via onderstaand formulier.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven