Programma

Profielwerkstukkenproject 2022-2023

Sinds 2014 organiseert de Atlantische Onderwijscommissie jaarlijks een profielwerkstukkenproject voor havo-  en vwo-leerlingen. Koppels van middelbare scholen uit het hele land kunnen deelnemen aan dit project en krijgen zo de gelegenheid om een profielwerkstuk te schrijven op het terrein van internationale vrede en veiligheid.

Editie 2022-2023

Wat is de invloed geweest van de evacuatie uit Afghanistan op de Nederlandse politiek? Wat waren de verschillen en overeenkomsten tussen de Amerikaanse interventies in Vietnam en Afghanistan? Wat was de rol van oorlogsfotografie tijdens de slag om Mosul? Hoe verhoudt de huidige regering van Victor Orban in Hongarije zich tot de EU-standaarden betreffende de behandeling van immigranten? Welke rol speelt de media rondom het Israëlisch-Palestijns conflict? Dit zijn enkele vraagstukken waar de deelnemers van het profielwerkstukkenproject 2021-2022 zich over gebogen hebben.

Dit project biedt eindexamenkandidaten aan de HAVO en aan het VWO de gelegenheid om een profielwerkstuk te schrijven over een onderwerp binnen het thema ‘internationale vrede en veiligheid’. Tevens is er een competitie-element aan het project verbonden om de leerlingen te stimuleren tot het schrijven van een ‘excellent’ werkstuk.

Jules Fockens samen met voorzitter van de Atlantische Onderwijscommissie Hans Luyendijk. Jules schreef het winnende profielwerkstuk in 2022.

Komend schooljaar organiseert de Atlantische Onderwijscommissie weer een nieuwe editie van het profielwerkstukkenproject. Leerlingen die een profielwerkstuk over een thema gerelateerd aan internationale vrede & veiligheid (willen) schrijven, kunnen zich nu aanmelden. Het project biedt koppels (twee- en drietallen) de mogelijkheid extra begeleiding te ontvangen bij het schrijven van hun profielwerkstuk. Van deelnemende koppels wordt verwacht dat ze ambitieus en gemotiveerd zijn.

De koppels komen vanaf oktober 2022 een aantal keer naar Den Haag toe voor extra begeleiding. Tijdens het traject ontvangen de deelnemers meerdere workshops en adviezen over hoe je een ‘excellent’ profielwerkstuk schrijft en ontmoeten ze medeleerlingen uit het hele land. Daarnaast kunnen koppels interessante bijeenkomsten van de Atlantische Commissie én Jonge Atlantici bijwonen en zo kennismaken met het Haagse netwerk en hun kennis over actuele veiligheidsvraagstukken vergroten.

Vanaf oktober start de begeleiding. Deelnemers leveren hun definitieve PWS in voor de kerst, zodat zij zich na de jaarwisseling volledig op hun eindexamen kunnen richten. Een deskundige jury beoordeelt de profielwerkstukken en kiest een winnaar uit. De prijsuitreiking van het project vindt plaats in de fractiekamer van een politieke partij in de Tweede Kamer.

 

Momenteel is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor het profielwerkstukkenproject 2022-2023.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina