Programma

Noordelijke Onderwijsconferentie 2022

Noordelijke Onderwijsconferentie 2022

De vertrouwenscrisis als grensoverschrijdende dreiging

Op donderdagmiddag 24 november 2022 organiseert de Atlantische Onderwijscommissie in samenwerking met Hogeschool Windesheim en NHL-Stenden Hogeschool de Noordelijke Onderwijsconferentie in Zwolle.

 

Het vertrouwen in de politiek is de afgelopen jaren onder steeds grotere druk komen staan. Grote delen van de bevolking kampen met problemen die de politiek niet lijkt op te kunnen lossen: onder andere de Coronacrisis, toeslagenaffaire, het gaswinning-debacle in Groningen en de toenemende inflatie vormen een voedingsbodem voor wantrouwen en polarisatie. Hoewel Nederland nog altijd tot de rijkste landen behoort, groeit de maatschappelijke onvrede. Met de vertrouwenscrisis als onvermijdelijk gevolg.

 

Deze trend is niet alleen in Nederland waar te nemen: door heel Europa groeit de omvang van anti-establishment partijen en ook de democratie in de Verenigde Staten staat onder toenemende spanning. Hoe moet deze ontwikkeling worden uitgelegd? Waar komt de vertrouwenscrisis vandaan? Hoe kan hij worden opgelost? En wat zijn de gevolgen van nationale vertrouwenscrisis in het geopolitieke speelveld?\

 

  • Prof. dr. Dirk Jan Wolffram (Universiteit Groningen) geeft een historisch overzicht van crises in democratieën en schenkt in het bijzonder aandacht aan de trans-Atlantische relatie. Is de huidige periode uniek? Hoe is in het verleden met dergelijke problemen omgegaan? En wat is de invloed van de Verenigde Staten?
  • Prof. dr. Tom van der Meer (Universiteit van Amsterdam) vertelt over de huidige stand van zaken van de democratie. Is de democratie er daadwerkelijk zo slecht aan toe als soms wordt gedacht? Moet het vertrouwen in de politiek hersteld worden, of is het juist gezond als burgers kritisch tegenover politici staan?
  • ProDemos geeft een workshop over verschillende vormen van burgerschapsonderwijs. Hoe kunnen docenten dit toepassen in het bestaande onderwijsprogramma?
  • Tot slot verzorgd Stichting School & Veiligheid een seminar over polarisatie in het klaslokaal. Welke discussies lopen hoog op? En hoe kan dit in goede banen worden geleidt?

 

De Noordelijke Onderwijsconferentie vindt plaats in de Nieuwe Buitensociëteit te Zwolle. Alle docenten aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer/-wetenschappen en studenten van desbetreffende lerarenopleidingen zijn van harte welkom.

De deelnamekosten voor de conferentie bedragen € 125,- per docent. (Voltijd) Studenten betalen een tarief van € 15,-. Deze kosten zijn inclusief lezingen, workshops, lunch, nascholingscertificaat en afsluitende borrel.

Studenten en docenten van de organisatoren NHL-Stenden Hogeschool en de Hogeschool Windesheim nemen gratis deel aan de conferentie.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de Noordelijke Onderwijsconferentie 2022.

Foto: MJgraphics / Shutterstock

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina

De Noordelijke Onderwijsconferentie wordt mede mogelijk gemaakt door: