JONGE ATLANTICI

Nederland en de NAVO vanuit drie perspectieven

De NAVO bestaat dit jaar 75 jaar. Hoewel er verschillende momenten zijn geweest waarop het bondgenootschap af leek te glijden naar irrelevantie, is de NAVO met een oorlog in Europa echter relevanter dan ooit. Jonge Atlantici blikt daarom op 5 maart 2024 terug op de geschiedenis van de NAVO en de rol van Nederland binnen het bondgenootschap in de afgelopen decennia. 

Na een welkomstwoord door Anna van Zoest (Directeur van de Atlantische Commissie), gaan we met experts in gesprek om gebeurtenissen uit het verleden van de NAVO te verbinden met het heden:

  • Met Angelien Eijsink (voormalig Tweede Kamerlid PvdA en woordvoerder Defensie) gaan we in gesprek over het maatschappelijk draagvlak voor militaire crisisbeheersingsoperaties buiten het NAVO-verdragsgebied. 
  • Met Joost Flamand (Directeur Veiligheidsbeleid bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken) kijken we naar de positie die Nederland inneemt in het diplomatieke speelveld van de NAVO. 
  • Met Michiel Hijmans (voormalig commandant Operatie Ocean Shield) gaan we in gesprek over deze NAVO-antipiraterijmissie en militair-operationele samenwerking in breder bondgenootschappelijk verband.

We sluiten de avond plenair af met een gezamenlijke reflectie op het bondgenootschap en de weg vooruit voor trans-Atlantische defensiesamenwerking. 

Je bent van harte welkom om aan ons gesprek deel te nemen op 5 maart om 19:00 (inloop vanaf 18:30) bij het Nutshuis (Riviervismarkt 5) in Den Haag. 

Inschrijven is mogelijk via onderstaand formulier.

Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken / Flickr.com / NATO North Atlantic Treaty Organization

Details & registratie

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina