From Climate Change to Opportunity: Inzichten & Conclusies uit COP29
In de hedendaagse turbulente wereld wordt vaak vergeten dat er een andere dreiging boven ons hoofd hangt, namelijk: klimaatverandering. Samen met Heleen de Coninck (TU Eindhoven) en Ron Stoop (HCSS) gaat Jonge Atlantici op 13 januari 2025 19.00 uur in Pakhuis de Zwijger in gesprek over dit belangrijke thema.
Onlangs vond de 29e Climate Conference of the Parties (COP) plaats in Azerbeidzjan. Een belangrijke bijeenkomst van wereldleiders, georganiseerd door de Verenigde Naties, met als doel mondiale klimaatactie te bevorderen. Tijdens deze conferentie bereikten bijna 200 landen een baanbrekend akkoord om de klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden te verdrievoudigen, met het oog op het mobiliseren van 300 miljard USD per jaar tegen 2035. Hoewel dit als een belangrijke stap wordt gezien, omschrijven veel critici vanuit armere landen, deze toezegging als “te weinig en te laat.” Zij beargumenteren dat de beloofde financiering ontoereikend is om de dringende klimaatuitdagingen effectief aan te pakken.
Gelijktijdig benutten landen zoals China de verschuivingen in de mondiale klimaatagenda door aanzienlijke investeringen in schone energietechnologieën te doen. Terwijl sommige landen worstelen met financiering en de implementatie van groene initiatieven, verstevigt China zijn positie als marktleider op het gebied van duurzame technologie. In tegenstelling tot de VS en de EU, die achterblijven op het gebied van investeringen en productiecapaciteit, weet China zijn dominante rol in de productie van zonnepanelen en strategische internationale samenwerkingen te gebruiken om zijn invloed in de sector voor schone technologie verder uit te breiden.
Tijdens deze bijeenkomst zal er aandacht worden besteed aan zowel de gevolgen van klimaatverandering als de economische kansen die hieruit voortvloeien. In plaats van uitsluitend de nadruk te leggen op de uitdagingen, richt deze avond zich op het verkennen van economische mogelijkheden. Hoe kan de EU bijvoorbeeld haar Green Deal-initiatieven uitbreiden om de lidstaten beter te ondersteunen bij het benutten van de economische kansen die klimaatverandering biedt? Of op welke manieren kunnen EU-lidstaten samenwerken om gezamenlijke investeringen in grensoverschrijdende groene infrastructuur te realiseren?
Het behalen van klimaatdoelen vereist echter niet alleen een wereldwijde aanpak, ook in Nederland zullen aanzienlijke investeringen in groene industrieën moeten plaatsvinden. Hoe kan Nederland bijvoorbeeld innovatieve sectoren zoals duurzame energie, watermanagement en de circulaire economie beter stimuleren? En welke landen gingen Nederland voor? En welke lessen kunnen we hieruit trekken?
De vraag die tijdens deze bijeenkomst centraal staat is: Hoe kan internationale samenwerking worden versterkt om de groene transitie wereldwijd te versnellen en tegelijkertijd economische kansen eerlijk te verdelen? Klimaatverandering kan niet langer enkel worden beschouwd als een uitdaging, maar als een kans voor duurzame economische groei.
De bijeenkomst zal plaatsvinden in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam.
Details & registration:
Meer weten?
Neem contact met ons op
Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.