Programma Atlantische Commissie

Dwight D. Eisenhower-scriptieprijs

De Atlantische Commissie heeft een tweejaarlijkse scriptieprijs ingesteld op het gebied van trans-Atlantische betrekkingen: de Dwight D. Eisenhower-scriptieprijs. De prijs beoogt de wetenschappelijke belangstelling en de aandacht voor dit thema onder studenten te vergroten.

Procedure

De Dwight D. Eisenhower-scriptieprijs is bedoeld voor masterstudenten Geschiedenis, Politicologie, of een verwant vakgebied, die een excellente scriptie hebben geschreven (in het Nederlands of Engels) over een onderwerp binnen het vakgebied van de moderne trans-Atlantische betrekkingen. Het gaat hierbij om de politieke, economische en/of culturele banden tussen de Verenigde Staten en Europa, of Nederland in het bijzonder.

Via een systeem van nominatoren (universitair docenten) wordt een eerste selectie gemaakt. Vervolgens bepaalt een jury de winnaar.

De jury bestaat uit:

  • A. van Zoest MPhil (voorzitter, directeur Atlantische Commissie)
  • Dr. A.J. van der Peet (Nederlands Instituut voor Militaire Historie)
  • G. Stormbroek MA (eindredacteur Atlantisch Perspectief)

De winnaar mag kosteloos deelnemen aan het prestigieuze Studium Generale-programma van de Atlantische Commissie. Daarnaast wordt een samenvatting van de scriptie gepubliceerd als artikel in het tijdschrift Atlantisch Perspectief

Winnaar 2021-2022

De editie 2021-2022 is gewonnen door Hannah Jakob Barrett (Maastricht University), met haar scriptie ‘We May Be Allies, But We’re Not Friends: Using Image Theory to Study European Perceptions of the Trump-Biden Leadership Transition’.

Bekijk hier de winnaars van voorgaande edities:

Winnaar 2019-2020

De editie 2019-2020 is gewonnen door Tijs Althuizen (Nederlandse Defensie Academie), met zijn scriptie ‘The New Way of Limited Warfare: The Value of the Afghan Model of Warfare After the Fight Against ISIS’.

 

Winnaar 2017-2018

De editie 2017-2018 is gewonnen door Thijs Visser, met zijn scriptie Space Superiority: The United States Air Force and Challenge of Spaceflight, 1957-1963.

Winnaar 2015-2016

De editie 2015-2016 is gewonnen door Anne van Wijk (Universiteit Utrecht) met haar scriptie FDR’S intentions prior to Pearl Harbor: the Dutch perspective.

Winnaar 2013-2014

Caramay Schmelzer (Universiteit Utrecht) was de winnaar van de editie 2013-2014 met haar scriptie Ambivalent Multilateralism. The United States and the Biological Weapons Convention Protocol.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina