Programma

Eén jaar oorlog in Oekraïne: waar staan we nu?

De invloed van de oorlog op het trans-Atlantische veiligheidslandschap

Op donderdag 23 februari organiseert de Atlantische Commissie in samenwerking met de Universiteit Leiden en Jonge Atlantici een bijeenkomst over de oorlog in Oekraïne, de toekomst van de Europese veiligheid en de rol van Nederland.

Met de Russische inval in Oekraïne in de nacht van 23 op 24 februari 2022 is de oorlog teruggekeerd naar het Europees continent. Eén jaar na dato, op 23 februari 2023, reist de Atlantische Commissie samen met toonaangevende politici, beleidsmakers, experts én studenten door het nieuwe geopolitieke landschap. Minister van de Defensie Kajsa Ollongren opent de bijeenkomst, gevolgd door een paneldiscussie met o.a. Hubert Smeets (Raam op Rusland/NRC Handelsblad), Kolonel Han Bouwmeester (Ministerie van Defensie/NLDA), Willemijn Aerdts (Universiteit Leiden) en Bob Deen (Clingendael), gemodereerd door Sophie Derkzen (VPRO).

 

Vanuit de spreekwoordelijke trein beschouwen we de gebeurtenissen en verschuivingen van de afgelopen periode. Hoe is onze veiligheidsomgeving veranderd ten opzichte van een jaar geleden? In welke fase is het conflict beland en waar beweegt het naar toe? Why should we care?  We maken kennis met onze reisgenoten en de verwachtingen van internationale partners – binnen de NAVO, de EU en daarbuiten. Om stil te staan bij de belangrijke besluiten van de komende maanden stappen we uit op tussenstations; in Kiev, Washington, Brussel en Vilnius, in de aanloop naar de volgende NAVO-top op 11 en 12 juli. Ook Nederland zal koers moeten kiezen. Hoe steunen we Oekraïne ook in de toekomst? Wat is daarvoor nodig? En welke verantwoordelijkheden wil en kan Nederland op zich nemen?

 

Deze bijeenkomst vindt plaats in Wijnhaven Den Haag van 17.00-19.00 uur en wordt georganiseerd i.s.m. de Universiteit Leiden.

Foto: Shutterstock / Kutsenko Volodymyr

Details & Registratie:

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina