Programma

De NAVO op weg naar 2030:

‘hersendood’ of springlevend?

Aan de vooravond van de NAVO-top op 14 juni organiseert de Atlantische Commissie op 27 mei een speciaal debat:

De NAVO op weg naar 2030: ‘hersendood’ of springlevend?

De Franse president Macron verklaarde de NAVO eind 2019 ‘hersendood’. Dat was ten tijde van president Trump die kritisch stond tegenover internationale samenwerking. Maar onder president Biden heeft Amerika de NAVO weer volledig omarmd. De NAVO-regeringsleiders bespreken de vernieuwing van de alliantie op 14 juni a.s. tijdens hun top in Brussel. De internationale expertgroep NAVO 2030, met daarin PostNL-CEO Herna Verhagen, presenteerde speciaal hiervoor in november 2020 adviezen hoe de politieke cohesie en slagkracht van de alliantie kan worden versterkt. Uit recente onderzoeken van de NAVO en de Atlantische Commissie blijkt dat het draagvlak van het bondgenootschap onder Europeanen en Nederlanders nog steeds groot is. Een panel van experts bespreekt de mogelijkheden van de NAVO voor effectievere besluitvorming en technologische vernieuwing, de omgang met geopolitieke dreigingen als China en Rusland en de ‘autonome’ defensie-ambities van de EU.

Het programma wordt gestreamd op YouTube en Facebook. Het programma start om 17.00 u. en duurt tot 18.15 u. Vragen kunnen vooraf worden ingediend op het registratieformulier. De deadline van inschrijven is op 26 mei. Na uw registratie ontvangt u een bevestiging per e-mail. De stream link volgt op de dag vóór het programma. Let op: de link belandt mogelijk in uw spambox, houd deze dus goed in de gaten.

 

De panelleden zijn:

 

  • Herna Verhagen, CEO van PostNL en lid van de internationale expertgroep NAVO 2030
  • Marisa Gerards, Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de NAVO
  • Monika Sie, directeur van het Instituut Clingendael

 

De moderatie van dit debat zal worden gedaan door diplomatiek expert Robert van de Roer.

Datum

27 mei 2021

Tijd

17:00-18:15

Locatie

Online

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag bij met uw vragen.

Contactpagina