Programma

Atlantische Onderwijsconferentie 2024

The Weaponization of Everything

Oorlogsvoering op nieuwe terreinen in de samenleving

Op woensdag 20 maart 2024 organiseert de Atlantische Commissie haar jaarlijkse nascholingsconferentie in Paushuize te Utrecht, met als thema: ‘The Weaponization of Everything. Oorlogsvoering op nieuwe terreinen in de samenleving’. Conflicten worden vandaag de dag niet meer uitsluitend uitgevochten aan het front. Steeds vaker verschuift ‘oorlogsvoering’ naar de samenleving en worden andere middelen ingezet als wapen. Denk hierbij aan migratiestromen om overheden onder druk te zetten, het gebruik van (des)informatie om beeldvorming te manipuleren en de inzet van natuurlijke bronnen als wapen.

Tijdens de onderwijsconferentie gaan we dieper in op deze thema’s aan de hand van lezingen van verschillende experts. Met Ivo van de Wijdeven, historicus en auteur, kijken we naar de invloed van de geschiedenis op de hedendaagse geopolitiek. Dr. Jeroen Warner zal rond het thema ‘natuurlijke bronnen’ zijn expertise delen over de rol van water in conflictsituaties. Prof. dr. Jaap Verheul, bijzonder hoogleraar Trans-Atlantische geschiedenis en dr. Peter van der Heiden, universitair docent en auteur, buigen zich over de invloed van Russische desinformatiecampagnes tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Bart Wielders, PhD researcher bij de Nederlandse Defensie Academie, gaat dieper in op het gebruik van migranten als wapen om zo overheden onder druk te zetten.

Het middagprogramma van de Atlantische Onderwijsconferentie bestaat uit de presentatie van het ‘Lespakket 75 jaar NAVO’, ontwikkeld door de Atlantische Commissie & TerInfo. Onderdeel van het lespakket is het Model NATO Simulatiespel, wat aansluitend als workshop gespeeld gaat worden. Daarnaast zal Tilt een workshop verzorgen genaamd: ‘Radicalise Serious Game’, rondom radicalisering, desinformatie en online manipulatie. Deze workshop zal dieper ingaan op de technieken die worden ingezet om mensen te beïnvloeden en hoe radicalisering werkt.

Aanmelden is mogelijk via onderstaand formulier t/m woensdag 13 maart 2024. De kosten voor deelname bedragen €165,-. Docenten die lid zijn van de vakverenigingen KNAG, NVLM en VGN kunnen deelnemen tegen een gereduceerd tarief van €140,-. Ook docenten die geabonneerd zijn op het lesmateriaal van TerInfo kunnen deelnemen tegen het gereduceerde tarief van €140,-.

Details & registratie

    Indien u na afloop van de conferentie een nascholingsverklaring wenst te ontvangen voor uw deelname [uitgegeven door de Atlantische Commissie in samenwerking met de VGN, de NVLM en het KNAG], gaarne onderstaande gegevens invullen. De Atlantische Commissie is een CRKBO geregistreerde instelling.
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina