De Atlantische Blik

Tweeluik: Militaire strategie en de oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne is alweer ruim drie maanden bezig. De eerste stappen worden gezet in het reconstrueren hoe dit conflict tot stand is gekomen en hoe die nu uitgevochten wordt. De dagelijkse updates van de media maken het soms lastig het overzicht te bewaren, dus vandaar dat we bij deze editie van de Atlantische Blik langer bij de oorlog stilstaan in de vorm van een tweeluik.

Onder leiding van Kolonel dr. Han Bouwmeester, Universitair hoofddocent aan de Nederlandse Defensie Academie, kijken we naar militaire strategie en de toepassing daarvan in het conflict. In de eerste aflevering staat militaire strategie centraal. Hoe steekt de krijgsmacht eigenlijk in elkaar, hoe werken al die onderdelen samen en hoe plan je dan een operatie? De zojuist gepresenteerde Defensienota rept niet over de aanschaf van tanks, welke rol is nog weggelegd voor dit gevaarte op rupsbanden? De tweede aflevering past deze kennis toe op de oorlog in Oekraïne. Hoe zit de Russische krijgsmacht in elkaar, kan de Oekraïense krijgsmacht nog standhouden en bovenal, welk doel heeft Poetin?

Dit is de nieuwe aflevering van de Atlantische Blik!

Luister de podcast

Deel 1: Militaire strategie

Deel 2: Oorlog in Oekraïne

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven