De Atlantische Blik

Het Grote Veiligheid en Defensie Verkiezingsdebat

Onrust aan de oostgrenzen, de wereldorde onder druk, verhoogde spanningen tussen de Verenigde Staten en China en een onzichtbare cyberoorlog zetten ook onze nationale veiligheid op scherp. Daarnaast draagt het conflict in het Midden-Oosten ook bij aan een toegespitste focus op het Nederlandse buitenlandbeleid.
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen verkende de Atlantische Commissie i.s.m. de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap (KVBK) de standpunten van politiek Nederland. Wat is de toekomst van het Nederlandse veiligheids- en defensiebeleid en de krijgsmacht? Met wie werken we samen? En wat is nodig aan inzet, kennis, mensen en middelen? Why should we care? Met de val van Rutte IV maakt de gevestigde politiek ruimte voor nieuw geluid en was het de hoogste tijd voor een debat waarin de buitenlandstandpunten van diverse politieke partijen opnieuw tegen het licht werden gehouden.
Deze vraagstukken bespraken we o.a. met Derk Boswijk (CDA), Ruben Brekelmans (VVD), Laurens Dassen (Volt), Jan Paternotte (D66), Kati Piri (GroenLinks-PvdA), Gijs Tuinman (BBB) en Caspar Veldkamp (NSC) tijdens ‘Het Grote Veiligheid en Defensie Verkiezingsdebat’. Diplomatiedeskundige Robert van de Roer trad op als moderator.
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven