Oud programma

Jonge Atlantici Boekenclub: The Churchill Complex

Op 14 januari 2021 organiseerde Jonge Atlantici alweer de vijfde editie van de Jonge Atlantici Boekenclub. Tijdens deze sessie bespraken wij het boek The Churchill Complex: The Curse of Being Special, from Winston and FDR to Trump and Brexit van Ian Buruma.

The Churchill Complex

Terwijl de Brexit onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie ten einde lopen en de Amerikaanse President Donald Trump zijn laatste dagen in het Witte Huis aftelt, staat de zogenaamde “special relationship” tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten onder druk. Beide landen zitten middenin een hectische politieke periode en nemen in toenemende mate afstand van de normen en waarden die zij sinds de Tweede Wereldoorlog hebben uitgedragen, aldus Ian Buruma. In zijn recent verschenen boek The Churchill Complex verklaart hij de teloorgang van de Angelsaksische wereldorde vanaf de hoogtijdagen van Churchill en FDR tot het huidige verval onder Johnson en Trump. Welke kansen hebben de Britten en Amerikanen laten liggen? Hoe heeft de speciale relatie tussen het VK en de VS zich over de afgelopen 75 jaar ontwikkeld? En waarom hebben premiers en presidenten er verkeerd aan gedaan om Churchill als model te zien van een leider in oorlogstijd?

Schrijver

Ian Buruma is een befaamd journalist en academicus. Hij schrijft regelmatig voor The New Yorker, The New York Times en, in ons eigen land, NRC handelsblad. Buruma is daarnaast voormalig hoofdredacteur van The New York Review of Books. Momenteel is hij hoogleraar Democracy, Human Rights and Journalism aan het Bard College in New York.

Foto’s: Yousuf Karsh, Public domain, via Wikimedia Commons, не указан, Public domain, via Wikimedia Commons

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina