Oud programma

Seizoensopener

De Duitse verkiezingen

Op donderdag 30 september 2021 organiseerde Jonge Atlantici

De seizoensopener: De Duitse verkiezingen

Op 26 september verkozen tientallen miljoenen Duitsers een nieuwe Bondsdag. Het is de eerste keer in zestien jaar dat Angela Merkel niet deelnam aan de Duitse verkiezingen. Met het vertrek van Angela Merkel als bondskanselier breekt er in Duitsland een nieuwe tijd aan. Weten de Christen Democraten hun bewind voort te zetten met Armin Laschet aan roer? Of zullen de Groenen de winst binnen de slepen met de relatief onervaren Annalena Baerbock? Of blijkt de opmars van de minister van financiën Olaf Scholz niet te stoppen waardoor SPD de grootste partij wordt?

De uitkomst kan grote gevolgen hebben voor de bilaterale relaties met Nederland, de verhoudingen in Europa en de trans-Atlantische relatie. De Duitse verkiezingen zijn relevant voor Nederland. Niet alleen zijn beide landen belangrijke handelspartners van elkaar, maar ook kan het Duitse beleid invloed hebben op het Nederlandse beleid, zoals bijvoorbeeld klimaatbeleid, een van de belangrijkste onderwerpen deze Duitse verkiezingen. Daarnaast zijn Duitsland en Nederland met elkaar verweven op geopolitiek gebied. Nederland importeert 10-20% aan aardgas via Duitsland uit Rusland, wat straks geïmporteerd gaat worden via de Nord Stream 2, een omstreden pijplijn. Ook hebben Duitsland en Nederland een flinke militaire samenwerking. De Nederlandse defensie is flink met de Duitsers geïntegreerd.

Deze avond gingen we in gesprek over de Duitse verkiezingsuitslagen en wat deze gaan betekenen voor de toekomstige relatie tussen Nederland en Duitsland, maar ook voor de relaties met Europa en de Verenigde Staten. Ruud van Dijk (Universitair Docent aan de Universiteit van Amsterdam) en Kolonel Andreas Karl-Heinz Meister (Defensie Attaché) waren hierbij aanwezig.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina