Oud programma

Q&A Defensievisie 2035

Op donderdag 12 organiseerde Jonge Atlantici een online programma met Dr. Saskia van Genugten (Ministerie van Defensie), met als thema:

Q&A Defensievisie 2035

Onlangs presenteerde minister Ank Bijleveld de Defensievisie 2035, het langverwachte rapport waarin Defensie vooruitkijkt naar 2035. Het is een ambitieus document. Zo moet Defensie zich onder andere gaan specialiseren, richten op meer samenwerking met Europese landen en zich hard maken voor een zelfredzamer Europa. Daarnaast benadrukt het rapport de noodzaak om arbeidsextensiever te werken, maar stelt ook dat Defensie over meer aanpassingsvermogen en gevechtskracht moet beschikken. In het meest omvangrijke scenario kost dit structureel 13 – 17 miljard euro bovenop de 11 miljard in de huidige begroting.

De voorgestelde veranderingen zijn volgens de minister niet alleen een ambitie, maar vooral een noodzaak: in de huidige situatie is Defensie niet adequaat toegerust om Nederland te beschermen tegen toekomstige (en sommige) huidige dreigingen.  Door jarenlange bezuinigen beschikt de krijgsmacht  over schaarse capaciteiten. Tegelijkertijd is de veiligheidssituatie de afgelopen jaren sterk veranderd. Naast toenemende competitie tussen China en de VS en onrust aan de Europese grenzen, hebben we te maken met nieuwe dreigingen in het cyber- en ruimtedomein. Momenteel leunt Nederland nog sterk op de NAVO, maar ook het overwicht van de Alliantie staat onder druk. Bovendien ligt de bijdrage van Nederland nog ver onder de NAVO-norm van 2%.

De urgentie van het rapport is duidelijk, maar overtuigt de visie ook op de strategische keuzes die aanpassingsvermogen, snelheid en gevechtskracht tegen 2035 moeten garanderen? Op donderdag 12 november kregen deelnemers de kans om al hun vragen over de visie te stellen aan Dr. Saskia van Genugten, Adviseur Strategie bij het Ministerie van Defensie en penvoerder van de Defensievisie.

Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina