Oud-programma

Profielwerkstukkenproject 2022-2023

Sinds 2014 organiseert de Atlantische Onderwijscommissie jaarlijks een profielwerkstukkenproject voor havo-  en vwo-leerlingen. Koppels van middelbare scholen uit het hele land kunnen deelnemen aan dit project en krijgen zo de gelegenheid om een profielwerkstuk te schrijven op het terrein van internationale vrede en veiligheid.

Editie 2022-2023

Welke geopolitieke redenen haalt Poetin aan voor de invasie van Oekraïne? Op welke manier heeft de Nederlandse krijgsmacht bijgedragen aan VN-vredesmissies in het afgelopen decennium? Hoe effectief zijn de Verenigde Naties en welke problemen spelen hier? Het zijn zomaar wat vragen waar de deelnemers van het Profielwerkstukkenproject zich de afgelopen tijd mee bezig hebben gehouden. Gedurende het traject kregen ze diverse workshops, onder meer over het doen van wetenschappelijk onderzoek en het gebruiken van interviewtechnieken.

Summer van Batum en Marieke Beekhuis samen met voorzitter van de Atlantische Onderwijscommissie Hans Luyendijk. Zij schreven het winnende profielwerkstuk in 2023.

Summer en Marieke van het Stichting Andreas College in Katwijk hebben het Profielwerkstukkenproject 2023 gewonnen. Zij hebben onderzocht hoe misstanden binnen de Verenigde Naties zich hebben verhouden tot de vredesmissie MINUSTAH in Haïti. Het werkstuk draagt de aangrijpende titel: ‘Raped by a hero’. De jury is onder de indruk van de manier waarop de leerlingen een dergelijk gevoelig onderwerp uiteen hebben gezet en prijst de analyse die ze daarin uitvoeren.

De prijsuitreiking vond dit jaar plaats op het Ministerie van Defensie in Den Haag. Hier werden de deelnemers ontvangen door CDA-kamerlid Derk Boswijk. Hij ging met hen in gesprek over actuele onderwerpen met betrekking tot de Nederlandse krijgsmacht, de NAVO en de oorlog in Oekraïne. Ook de tegenstelling tussen stad en platteland en de kloof in de Nederlandse politiek kwamen aan bod.

Het winnende werkstuk werd bekendgemaakt door Hans Luyendijk, voorzitter van de Atlantische Onderwijscommissie. Dit jaar namen dertien leerlingen deel aan het project, afkomstig uit Amersfoort, Enschede, Katwijk, Leeuwarden en Zaandam.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina