Oud programma

Profielwerkstukkenproject 2021-2022

Sinds 2014 organiseert de Atlantische Onderwijscommissie jaarlijks een profielwerkstukkenproject voor havo-  en vwo-leerlingen. Koppels van middelbare scholen uit het hele land kunnen deelnemen aan dit project en krijgen zo de gelegenheid om een profielwerkstuk te schrijven op het terrein van internationale vrede en veiligheid.

Editie 2021-2022

Wat is de invloed geweest van de evacuatie uit Afghanistan op de Nederlandse politiek? Wat waren de verschillen en overeenkomsten tussen de Amerikaanse interventies in Vietnam en Afghanistan? Wat was de rol van oorlogsfotografie tijdens de slag om Mosul? Hoe verhoudt de huidige regering van Victor Orban in Hongarije zich tot de EU-standaarden betreffende de behandeling van immigranten? Welke rol speelt de media rondom het Israëlisch-Palestijns conflict? Dit zijn enkele vraagstukken waar de deelnemers van het profielwerkstukkenproject 2021-2022 zich over gebogen hebben.

Dit project biedt eindexamenkandidaten aan de HAVO en aan het VWO de gelegenheid om een profielwerkstuk te schrijven over een onderwerp binnen het thema ‘internationale vrede en veiligheid’. Tevens is er een competitie-element aan het project verbonden om de leerlingen te stimuleren tot het schrijven van een ‘excellent’ werkstuk.

Jules Fockens samen met voorzitter van de Atlantische Onderwijscommissie Hans Luyendijk. Jules schreef het winnende profielwerkstuk deze editie.

De winnaar van de 2021-2022 editie is Jules Fockens van het Odulphuslyceum in Tilburg. Hij produceerde het beste van de tien profielwerkstukken die zijn ingediend bij de Atlantische Onderwijscommissie. Jules onderzocht aan de hand van een interview en literatuuronderzoek de rol en invloed van de media rondom het Israëlisch-Palestijns conflict. Dit profielwerkstuk heeft in de ogen van de jury een bijdrage geleverd aan het in kaart brengen van de beeldvorming over het conflict in het ‘heilige land’. Er is een unieke genuanceerde weergave tot stand gebracht van de rol van journalistiek en nieuwsgeving in het beïnvloeden van verschillende narratieven.

De deelnemers werden dit jaar op de hoogte gebracht van de uitslag in de Tweede Kamer. Hier werden zij ontvangen door gastvrouw en Tweede Kamerlid Salima Belhaj (D66) en kregen zij de mogelijkheid om vragen te stellen over democratie en de Nederlandse Politiek. De winnaars werden op de hoogte gesteld door juryvoorzitter Nelleke van der Vlist-Van Zanten en presenteerden ter plekke hun onderzoeksresultaten aan elkaar. Het was een uitgelezen moment om het belang van de maatschappelijke betrokkenheid en interesse van de deelnemers te onderstrepen.

Uit alle aanmeldingen werden dit jaar in totaal tien inzendingen geselecteerd voor deelname aan het profielwerkstukkenproject van de Atlantische Commissie. Vijf profielwerkstukken, waaronder die van die van Jules, werden uiteindelijk als ‘excellent’ beoordeeld. De twee overige excellente profielwerkstukken gingen over (1) de Amerikaanse interventies in Vietnam en Afghanistan en (2) de behandeling van mensenrechten door de regering van Victor Orban in Hongarije in verhouding tot standaarden van de EU.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina