Programma

Profielwerkstukkenproject 2020-2021

Sinds 2014 organiseert de Atlantische Onderwijscommissie jaarlijks een profielwerkstukkenproject voor havo-  en vwo-leerlingen. Koppels van middelbare scholen uit het hele land kunnen deelnemen aan dit project en krijgen zo de gelegenheid om een profielwerkstuk te schrijven op het terrein van internationale vrede en veiligheid.

Editie 2020-2021

Wat voor risico vormt klimaatverandering in het Noordpoolgebied voor de internationale vrede en veiligheid? Welke rol speelden de VN en de internationale gemeenschap tijdens de Rwandese genocide in 1994? En waarom wezen bijna alle peilingen de verkeerde winnaar aan tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016? Wat voor impact zullen de territoriale claims in de Zuid-Chinese Zee hebben op de stabiliteit van deze geopolitieke hotspot? En zal Wit-Rusland de transitie kunnen maken van dictatuur naar democratie? Dit zijn enkele vraagstukken waar de deelnemers van het profielwerkstukkenproject 2020-2021 zich over gebogen hebben.

Dit project biedt eindexamenkandidaten aan de HAVO en aan het VWO de gelegenheid om een profielwerkstuk te schrijven over een onderwerp binnen het thema ‘internationale vrede en veiligheid’. Tevens is er een competitie-element aan het project verbonden om de leerlingen te stimuleren tot het schrijven van een ‘excellent’ werkstuk.

De winnaars van de bijzondere 2020-2021 editie zijn Anne-Fleur Herik, Domien Verbeek en Karsten Reeder van het Stedelijk Lyceum Kottenpark in Enschede. Zij hebben in dit jaar vol aanpassingen een topprestatie neergezet door het beste profielwerkstuk te produceren van de negen gekwalificeerde profielwerkstukken. Anne-Fleur, Domien en Karsten onderzochten aan de hand van een data-analyse, interviews en een literatuuronderzoek, het verband tussen de toenemende vluchtelingenstroom en de intensivering van rechts-extremistische stromingen binnen Duitsland. Dit profielwerkstuk heeft in de ogen van de jury een bijdrage geleverd aan het in kaart brengen van het toenemende rechts-extremistische gedachtegoed in Duitsland in de afgelopen tien jaar. Er is een genuanceerde weergave tot stand gebracht van het verband tussen deze toename en de unieke vluchtelingenstromen in Duitsland tussen 2015 en 2019.

Juryvoorzitter Nelleke van der Vlist-Van Zanten bracht dit jaar de winnaars op de hoogte tijdens een online prijsuitreiking, waar alle deelnemers de kans kregen om hun indrukwekkende onderzoeksresultaten aan elkaar te presenteren. Naast de deelnemers waren ook de voorzitter van de Atlantische Onderwijscommissie Hans Luyendijk en de directeur van de Atlantische Commissie Bram Boxhoorn aanwezig. Dit was een uitgelezen moment om het belang van de maatschappelijke betrokkenheid van de deelnemers te onderstrepen. Ook was er extra aandacht voor het doorzettingsvermogen en harde werken van alle deelnemers tijdens de aanhoudende coronapandemie.

 

Uit alle aanmeldingen werden dit jaar in totaal negen inzendingen geselecteerd voor deelname aan het profielwerkstukkenproject van de Atlantische Commissie. Drie profielwerkstukken, waaronder die van de Anne-Fleur, Domien en Karsten, werden uiteindelijk als ‘excellent’ beoordeeld. De twee overige excellente profielwerkstukken gingen over seksueel geweld als wapen in het conflictgebied Oost-Congo en over de impact van klimaatverandering in het Noordpoolgebied op de international vrede en veiligheid.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina