Oud programma
Profielwerkstukkenproject 2019-2020
Sinds 2014 organiseert de Atlantische Onderwijscommissie jaarlijks een profielwerkstukkenproject voor havo- en vwo-leerlingen. Koppels van middelbare scholen uit het hele land kunnen deelnemen aan dit project en krijgen zo de gelegenheid om een profielwerkstuk te schrijven op het terrein van internationale vrede en veiligheid.
Editie 2019-2020
Hoe is de relatie tussen Amerika en de Europese Unie veranderd sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump? En welke invloed heeft dit op het functioneren van de NAVO? Wat zijn de gevolgen van de opkomst van China voor het Westen? En hoe zou Europa met Rusland om moeten gaan met het oog op de bezetting van de Krim en de blokkade van de Straat van Kertsj? Dit zijn vraagstukken waar de deelnemende leerlingen van het profielwerkstukkenproject 2019-2020 mee aan de slag gingen.
Dit project biedt eindexamenkandidaten aan de HAVO en aan het VWO de gelegenheid om een profielwerkstuk te schrijven over een onderwerp binnen het thema ‘internationale vrede & veiligheid’. Tevens is er een competitie-element aan het project verbonden om de leerlingen te stimuleren tot het schrijven van een ‘excellent’ werkstuk.
De winnaar van de editie 2019-2020 is Tijn Uijlenburg van het Vossius Gymnasium in Amsterdam. Hij produceerde het beste van de tien profielwerkstukken die zijn ingediend bij de Atlantische Onderwijscommissie. Tijn schreef het profielwerkstuk Zal het recht zegenvieren? Het nut en de legaliteit van internationale ad hoc tribunalen. Met zijn profielwerkstuk draagt Tijn, in de ogen van de jury, bij aan het beantwoorden van belangrijke vragen over morele dilemma’s in het internationaal recht.
Gastheer van de prijsuitreiking was Tweede Kamerlid Bram van Ojik (GroenLinks). De deelnemende leerlingen en een aantal van hun docenten werden door hem in de Tweede Kamer ontvangen. Dat was voor hen meteen een uitgelezen mogelijkheid om met hem te praten over zijn werkzaamheden in de Tweede Kamer en over het belang van politieke betrokkenheid door en voor de Nederlandse bevolking. De prijsuitreiking was in handen van Hans Luyendijk, voorzitter van de Atlantische Onderwijscommissie.
Uit de aanmeldingen werden dit jaar in totaal tien inzendingen geselecteerd voor deelname aan het profielwerkstukkenproject van de Atlantische Onderwijscommissie. Drie profielwerkstukken, waaronder die van Tijn, zijn uiteindelijk als ‘excellent’ beoordeeld. De twee overige excellente profielwerkstukken gingen over terroristische groeperingen ISIS en Al-Shabaab en over de invloed van Huawei en China in Europa.
Meer weten?
Neem contact met ons op
Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.