Programma

Noordelijke Onderwijsconferentie 2022

Noordelijke Onderwijsconferentie 2022

De vertrouwenscrisis als grensoverschrijdende dreiging

Op donderdag 24 november 2022 organiseerde de Atlantische Onderwijscommissie in samenwerking met Hogeschool Windesheim en NHL-Stenden Hogeschool de Noordelijke Onderwijsconferentie in Zwolle. Deze werd afgetrapt met een welkomstwoord van zowel voorzitter van de Atlantische Onderwijscommissie Hans Luyendijk, als de directeur van de Atlantische Commissie Anna van Zoest. Dit jaar had de Noordelijke Onderwijsconferentie als thema: de vertrouwenscrisis als grensoverschrijdende dreiging.

Onze eerste spreker, Prof. dr. Dirk-Jan Wolffram van de Rijksuniversiteit Groningen, legde de basis voor de achtergrond waartegen de huidige vertrouwenscrisis in Nederland is ontstaan en vertelde over de vele soorten crises in de Europese geschiedenis. In veel politieke vraagstukken van vandaag de dag zien we dat deze kloof alleen maar lijkt te groeien. Wolffram wijst in zijn verhaal ook op de parlementaire enquête over aardgaswinning in Groningen – er blijkt weinig vertrouwen uit het rapport wat nog landelijk zal verschijnen, en mensen voelen zich gekwetst door de overheid. Wolffram concludeert dat een gebrek aan vertrouwen tegenover de politiek weldegelijk aanwezig is in Nederland – en dat het nog afwachten is hoe en in welke richting deze zich de komende tijd zal gaan ontwikkelen.

In twee verschillende rondes worden er na de eerste spreker twee workshops aangeboden. ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat, liet aan de toekomstige docenten zien hoe op interactieve wijze zowel het politieke- als het rechtssysteem van Nederland aan leerlingen gecommuniceerd kan worden. Bij de andere workshop, georganiseerd door Stichting School & Veiligheid, werd de nadruk gelegd op het bespreekbaar maken van ingewikkelde en soms gevoelige thema’s in de klas zoals racisme en radicalisering.

Onze tweede spreker, Prof. dr. Tom van der Meer, trok de vertrouwenscrisis waar Nederland mee te kampen heeft in twijfel. Het vertrouwen in de overheid zou nog nooit zo laag geweest zijn als nu – maar volgens Van der Meer worden deze cijfers voornamelijk op specifieke (en dus misleidende) momenten gemeten. Daarnaast is blind vertrouwen in de politiek ook niet gunstig – Van der Meer beargumenteert dat er inderdaad vertrouwen hoort te zijn in het bestaande systeem, maar dat een gezonde scepsis tegenover politici juist wenselijk is.

De dag wordt afgesloten met een dankwoord door Hans Luyendijk, en een borrel voor alle deelnemers.

Foto: MJgraphics / Shutterstock

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina

De Noordelijke Onderwijsconferentie wordt mede mogelijk gemaakt door: