Oud programma

Noordelijke Onderwijsconferentie 2021

De beschermende muur als verhullende metafoor?

Een nadere analyse van muren en grenzen in ons geopolitieke landschap

Op donderdagmiddag 25 november 2021 organiseerde de Atlantische Onderwijscommissie, de Christelijke Hogeschool Windesheim en NHL-Stenden Hogeschool de Noordelijke Onderwijsconferentie. Dit jaar was het thema: ‘De beschermende muur als verhullende metafoor? Een nadere analyse van muren en grenzen in ons geopolitieke landschap’. De doelgroep voor de conferentie bestaat uit docenten aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer/-wetenschappen uit het voortgezet onderwijs. Daarnaast heetten wij ook docenten in opleiding hartelijk welkom op onze nascholingsconferentie in de Nieuwe Buitensociëteit te Zwolle.

De Amerikaanse president Ronald Reagan sprak in 1987 de woorden: “Gorbatsjov, als je vrede zoekt, kom hier naar deze poort. Gorbatsjov, open deze poort. Gorbatsjov, sloop deze muur!” Deze uitspraak ging over de Berlijnse Muur, die tussen 1961 en 1989 Oost- en West-Berlijn van elkaar scheidde. Muren hebben altijd een belangrijke rol gespeeld. Ze werden gebouwd ter verdediging, om landsgrenzen aan te duiden of om groepen binnen samenlevingen af te schermen. Zo creëerden de Chinezen in het noorden van China een verdedigingslinie van ruim 21.000 kilometer lang, bouwden de Romeinen een muur op de grens van het Romeinse Rijk in het huidige Engeland en leven protestantse en katholieke Noord-Ieren in Belfast door de Vredesmuren al ruim vijftig jaar gescheiden.

 

Hoe ordenen wij de wereld om ons heen en wat voor verschillende soorten muren en grenzen kunnen we identificeren in ons geopolitieke landschap? Tijdens onze nascholingsconferentie werd hier aandacht aan besteed vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines. We zijn ingegaan op verschillende muren en grenzen in relatie tot geopolitieke ontwikkelingen in de trans-Atlantische wereld en daarbuiten. Wat voor muren komen migranten tegen? Hoe zorgt polarisatie voor een onzichtbare muur in de samenleving van de VS? En hoe beïnvloedt de technologische muur van China, ofwel de ‘Great Firewall’ zowel het Chinese volk als de trans-Atlantische betrekkingen?

 

Een verslag van de Noordelijke Onderwijsconferentie kunt u hier lezen

Foto: premasagar / Flickr

Programma

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina

De Noordelijke Onderwijsconferentie werd mede mogelijk gemaakt door: