JONGE ATLANTICI

Nederland en de NAVO vanuit drie perspectieven

De NAVO bestaat dit jaar 75 jaar. Hoewel er verschillende momenten zijn geweest waarop het bondgenootschap af leek te glijden naar irrelevantie, is de NAVO met een oorlog in Europa echter relevanter dan ooit. Jonge Atlantici blikte daarom op 5 maart 2024 terug op de geschiedenis van de NAVO en de rol van Nederland binnen het bondgenootschap in de afgelopen decennia. 

Na een welkomstwoord door Anna van Zoest (Directeur van de Atlantische Commissie), gingen we met experts in gesprek om gebeurtenissen uit het verleden van de NAVO te verbinden met het heden:

  • Met Angelien Eijsink (voormalig Tweede Kamerlid PvdA en woordvoerder Defensie) gingen we in gesprek over het maatschappelijk draagvlak voor militaire crisisbeheersingsoperaties buiten het NAVO-verdragsgebied. 
  • Met Joost Flamand (Directeur Veiligheidsbeleid bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken) keken we naar de positie die Nederland inneemt in het diplomatieke speelveld van de NAVO. 
  • Met Michiel Hijmans (voormalig commandant Operatie Ocean Shield) gingen we in gesprek over deze NAVO-antipiraterijmissie en militair-operationele samenwerking in breder bondgenootschappelijk verband.

We sloten de avond plenair af met een gezamenlijke reflectie op het bondgenootschap en de weg vooruit voor trans-Atlantische defensiesamenwerking. 

Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken / Flickr.com / NATO North Atlantic Treaty Organization

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina