Oud Programma

Nascholingsseminar: Aan de vooravond van een nieuwe orde?

Aan de vooravond van een nieuwe orde?

Een beschouwing over de invloed van de oorlog in Oekraïne op de geopolitieke status quo

Op donderdagmiddag 16 juni organiseert de Atlantische Onderwijscommissie een nascholingsseminar in Utrecht. In het licht van de actualiteit zullen we nader ingaan op de invloed van de oorlog in Oekraïne op de geopolitieke orde.

 

Met de Russische inval in Oekraïne lijkt er een nieuw tijdperk te zijn aangebroken op het Europees continent. Hoewel deze twee buurlanden al sinds 2014 met elkaar in conflict zijn en de spanningen in het grensgebied de laatste maanden sterk toenamen, kwam de inval voor velen toch als donderslag bij heldere hemel. De collectieve steun vanuit de Europese gemeenschap is overweldigend. Waar nationale economische en politieke belangen vaak zorgen voor verdeeldheid, voert eenheid in solidariteit met Oekraïne nu de boventoon. Ook voor de NAVO – welke in 2019 nog hersendood werd verklaard door de Franse president Emmanuel Macron – brengt de Russische inval een hernieuwde verantwoordelijkheidspositie met zich mee.

 

De huidige ontwikkelingen kunnen gezien worden als een keerpunt in de Europese geschiedenis, met grote gevolgen voor de toekomst van de Europese veiligheid en de liberale wereldorde. Dit roept veel vragen op. Wat beweegt Poetin? Hoe beïnvloedt de Russische inval in Oekraïne de toekomst van het Europese veiligheidsbeleid en wat betekent dit voor de NAVO? Wat voor rol speelt desinformatie in deze context en hoe positioneert China zich ten opzichte van Rusland, de Verenigde Staten en Europa? Tijdens het nascholingsseminar zullen we samen met u onder andere ingaan op deze vragen.

 

Sprekers 

Tony van der Togt (Associate Senior Research Fellow bij het Rusland en Oost-Europa Centrum binnen Clingendael, werkte voorheen als diplomaat in Moscow en als Consul-Generaal in St. Petersburg) 

Ardi Bouwers (Sinoloog, auteur, journalist en directeur van China Circle)

Gwenda Nielen (directeur van TITLT, kennisplatform tegen de verspreiding van desinformatie en oud-luitenant kolonel)

Ruud van Dijk (Universitair Docent aan de Universiteit van Amsterdam, Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen en mede-coördinator Werkgroep Historie en Politiek en het Cold War Research Network)

 

Binnenkort wordt er nog een spreker bekend gemaakt! Houd de website in de gaten.

 

De kosten voor het nascholingsseminar bedragen €125 euro voor docenten en €15 euro voor studenten. Deze kosten zijn inclusief welkomstlunch, een nascholingscertificaat op naam en een lesbrief.

Indien u als docent samen met iemand wilt komen, kunt u gebruik maken van de duo korting (€230 euro voor twee docenten). Geef in het registratieformulier aan met wie u samen komt, zodat wij dit in de factuur kunnen verwerken. Let op: de persoon met wie u samen komt moet zichzelf ook aanmelden via een eigen registratieformulier.

Wij hopen u te mogen verwelkomen op 16 juni in het Paushuize in Utrecht. Aanmelden kan via onderstaand registratieformulier.

Foto: premasagar / Flickr

Registratieformulier

LET OP: het nascholingsseminar is verplaatst van 21 april naar 16 juni. Aanmelden als deelnemer voor 16 juni is nu mogelijk via onderstaand aanmeldingsformulier.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina