Maatschappelijke Weerbaarheid
Maatschappelijke Weerbaarheid
Veiligheid is een belangrijke randvoorwaarde voor vrijheid, welvaart en welzijn, maar wordt steeds minder vanzelfsprekend. De dreigingen van vandaag, zoals de mogelijkheid van conflicten en dreigingen in het cyberdomein, tonen aan dat we beter voorbereid moeten zijn. Daarnaast speelt klimaatveiligheid een steeds grotere rol, waarbij we ons beter moeten voorbereiden op de impact van extreme weersomstandigheden en andere gevolgen van klimaatverandering. Experts waarschuwen dat we onvoldoende zijn voorbereid op deze uitdagingen. Voor jongeren is het van groot belang dat hun perspectief wordt meegenomen in het versterken van onze maatschappelijke weerbaarheid.
Daarom organiseerde Jonge Atlantici op maandag 23 september een bijeenkomst over maatschappelijke weerbaarheid. Marco Zannoni (Directeur Nationale Crisisbeheersing, NCTV) verzorgde de opening en schetste de huidige weerbaarheid van Nederland, hij benadrukte de noodzaak om ons voor te bereiden én om met elkaar het gesprek aan te gaan over dit belangrijke thema.
Samen met Ben Bekkering gingen we in de eerste break-out sessie dieper in op het thema klimaatveiligheid. In deze sessies werd besproken hoe klimaatverandering verschillende veiligheidsdreigingen versnelt. De vice-admiraal b.d. vertelde over zijn persoonlijke ervaringen met het thema, hij zag van dichtbij hoe klimaatverandering lokale gemeenschappen wereldwijd kwetsbaar kan maken. De deelnemers hadden daarnaast veel vragen over allerlei geopolitieke zaken, die Ben Bekkering graag beantwoordde.
In de break-out sessie over ‘militaire dreiging in Europa’ ging een groep in gesprek met Naomi ter Haar, afdelingshoofd weerbaarheid bij het Ministerie van Defensie. Na een korte introductie van ter Haar kwam er een interactief gesprek opgang tussen haar en de deelnemers. Zij stelden meerdere vragen, deze gingen vooral over de meest actuele ontwikkelingen, de rol van Defensie t.o.v. andere instanties binnen dit thema. De deelnemers van deze break-out sessie bestond uit een divers publiek, wat voor een breed pallet aan vragen zorgde.
Gedurende de break-out sessie over digitale weerbaarheid gingen we in gesprek met Krijn de Mik en Francisco Dominguez van cybersecurity bedrijf Hunt & Hackett. Het gesprek stond in het thema van digitale weerbaarheid, waarbij verscheidene subthema’s werden geraakt. Na een introductie van het onderwerp werd er gesproken over de ontwikkeling van het digitale dreigingslandschap, de rol van overheden in digitale weerbaarheid en de lange termijn schade van (cyber)spionage. De sessies hebben waardevolle inzichten opgeleverd ten aanzien van de rol van digitale weerbaarheid binnen het streven naar maatschappelijke weerbaarheid.
Jonge Atlantici kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst en wil graag alle sprekers en deelnemers van de bijeenkomst danken voor hun deelname.
Meer weten?
Neem contact met ons op
Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.