Oud programma

Kijkt China mee?

Op dinsdag 22 maart organiseerde Jonge Atlantici een programma met de titel ‘Kijkt China mee?’

China is een onderwerp waar experts niet over uitgepraat raken, want de slapende reus zal een impact hebben op de geopolitieke balans. Jonge Atlantici pakte in samenwerking met Socrates deze vraag op, maar keek naar de impact die China al heeft gehad op het wereldtoneel door middel van spionage.

Het programma nodigde twee bekende China experts uit, namelijk Rogier Creemers en Elsine van Os. Prof. Creemers is een expert op de digitale Chinese dreiging aan de universiteit Leiden. Elsine van Os aan de andere kant focust op de menselijke factor in spionage en hoe China hier gebruik van maakt.

Op de avond zelf kregen de twee sprekers de ruimte om een toelichting te geven op Chinese spionage in het Westen. Hierna was er ruimte voor vragen vanuit de moderatoren en het publiek. Zo werden verschillende invalshoeken behandeld en kwamen wij meer te weten over de impact van spionage voor Nederland en in het bijzonder onze generatie en of we iets kunnen doen tegen Chinese spionage.

Rogier Creemers is een assistent professor bij de universiteit Leiden in Modern China Studies. Hier combineert hij International Relations met sinologie, waardoor hij de binnenlandse politiek van China en in het bijzonder het beleid op digitale technologie als geen ander kent. Vanuit deze expertise is hij betrokken bij verschillende andere projecten zoals voor het Leiden Asia Centre, is hij co-founder van DigiChina en is hij de voornaamste onderzoeker in de NWO Vidi Project ‘The Smart State: Big Data, Artificial Intelligence and the Law in China’.

 

Elsine van Os is de founder en CEO van SignPost Six, wat zich focust op inside risk training en consultancy. Ze is van huize uit een expert op Intelligence & Security en van daaruit heeft ze gewerkt voor verschillende high-profile casussen voor o.a. Shell International. Het oprichten van SignPost Six kwam na een imposante carrière, waaruit Elsine gedestilleerd had dat er teveel vertrouwen was in technologie als de oplossing, zonder de menselijke factor in problematiek op te lossen.

Photo: Flickr / Adrian Be

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina