Oud programma
Jonge Atlantici: Iran in de regio
Jonge Atlantici organiseerde op dinsdag 22 juni een programma met de titel
Jonge Atlantici: Iran in de regio
Iran is een van de centrale actoren in het Midden-Oosten. Lopende conflicten met de VS, Israël en Saoedi-Arabië vormen voor Iran een essentiële dynamiek in de geopolitieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Zo is Iran sinds de Amerikaanse inval in Irak (2003) bezig met het bouwen van een eigen invloedssfeer, waarbij het zich vooral richt op Irak, Syrië en Libanon. Iran heeft enorme macht vergaard in deze landen, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van pro-Iraanse milities in Irak. Echter, sinds 2019 zijn er grote Iraakse protesten tegen de Iraanse invloed in het land geweest. De Iraanse invloed is sindsdien niet noemenswaardig afgenomen en de frustratie en woede in Irak is groot. Ook in Syrië heeft het Iraanse regime inmiddels veel invloed, mede dankzij enorme bedragen aan steun en militaire inzet. In Yemen steunt de Iraanse regering de Houthi-beweging in hun strijd tegen de Saoedische regering.
Aan deze assertieve buitenland politiek hangt wel een stevig prijskaartje, en dat terwijl Iran niet veel geld heeft. De economie lijdt onder de Amerikaanse sancties en de COVID-19 crisis; een derde van de Iraniërs leeft inmiddels onder de armoedegrens. Een lockdown werd versneld opgeheven vanwege de economische impact op de toch al beroerde economische situatie, met een grote hoeveelheid coronadoden tot gevolg. Iran heeft toenadering gezocht tot China om tot een economische deal te komen die de Iraanse economie weer uit het slop moet trekken. De precieze details van de deal zijn niet bekend, geruchten over de hoge prijs voor Iran zijn er te over.
Tegen deze complexe achtergrond vinden op 18 juni de aankomende presidentsverkiezingen plaats. De huidige president Rouhani is geen kandidaat meer en zijn reform partij staat op achterstand, onder andere vanwege de beroerde economische situatie. Er bestaat een mogelijkheid dat lopende gesprekken over het versoepelen van de Amerikaanse sancties nog soelaas kunnen bieden, maar de termijn is daar waarschijnlijk te kort voor.
Tijdens het evenement keken we binnen uit naar buiten; vanuit de interne ontwikkelingen binnen Iran naar de geopolitieke situatie in het Midden-Oosten. Iran-deskundige Peyman Jafari zal stilstaan bij de Iraanse economie, sociale ontwikkelingen, verkiezingen en invloed hiervan op het buitenlandbeleid.
Peyman Jafari
Peyman Jafari, Iran-expert, associate research scholar bij Princeton University, waar hij onder andere werkt aan een boek over de geschiedenis van de Iraanse olie-industrie van 1973 tot het heden.
Foto: Flickr/youngrobv/CC BY-NC 2.0
Meer weten?
Neem contact met ons op
Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.