Programma

Iraans buitenlandbeleid in tijden van oorlog

Op 14 juni doken Jonge Atlantici samen met Martijn Kitzen en Carolien Roelants in het veiligheids- en buitenlandbeleid van Iran. Martijn Kitzen is hoogleraar irreguliere oorlogvoering en speciale operaties bij de Nederlandse Defensie Academie. Kitzen is voormalig militair officier bij de Koninklijke Land- en Luchtmacht en tevens betrokken geweest bij verschillende NAVO- en VN-missies. Carolien Roelants was tientallen jaren Midden-Oosten redacteur van het NRC Handelsblad waarin ze de ontwikkelingen in de regio op de voet volgde, tegenwoordig schrijft ze een wekelijkse column over de meest opvallende ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

In het gesprek was er aandacht voor de doelen en verschillende middelen die Iran gebruikt om zijn buitenlandbeleid vorm te geven en de impact van de recente ontwikkelingen op de veiligheid in de regio. Hierbij gingen we dieper in op de relaties die Iran onderhoudt met China, Rusland, de VS en andere spelers in de regio. De verschillende expertises van beide sprekers schetsten een complementair beeld van het Iraans buitenlandbeleid in tijden van oorlog door zowel naar de geschiedenis van het land als naar de actuele gebeurtenissen te kijken.

Na het gesprek met Martijn Kitzen en Carolien Roelants, onder moderatie van Jonge Atlantici-bestuurslid Lotte van den Boom volgde er een interactieve Q&A met de aanwezige deelnemers. De recente gebeurtenissen laten zien dat Iran zowel regionaal als wereldwijd een belangrijke rol speelt op het wereldtoneel. Wij willen de enthousiaste deelnemers bedanken voor hun interessante vragen en de sprekers voor hun boeiende analyses. Wij hopen jullie in de toekomst te mogen verwelkomen bij een volgend JA-evenement.

Foto: Shutterstock / Alexandros Michailidis

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina