Oud-programma
Het Grote Veiligheid en Defensie Verkiezingsdebat
Terugkijken
Terugluisteren
Onrust aan de oostgrenzen, de wereldorde onder druk, verhoogde spanningen tussen de Verenigde Staten en China en een onzichtbare cyberoorlog zetten ook onze nationale veiligheid op scherp. Daarnaast draagt het conflict in het Midden-Oosten ook bij aan een toegespitste focus op het Nederlandse buitenlandbeleid.
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen verkende de Atlantische Commissie i.s.m. de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap (KVBK) de standpunten van politiek Nederland. Wat is de toekomst van het Nederlandse veiligheids- en defensiebeleid en de krijgsmacht? Met wie werken we samen? En wat is nodig aan inzet, kennis, mensen en middelen? Why should we care? Met de val van Rutte IV maakt de gevestigde politiek ruimte voor nieuw geluid en was het de hoogste tijd voor een debat waarin de buitenlandstandpunten van diverse politieke partijen opnieuw tegen het licht werden gehouden.
Deze vraagstukken bespraken we o.a. met Derk Boswijk (CDA), Ruben Brekelmans (VVD), Laurens Dassen (Volt), Jan Paternotte (D66), Kati Piri (GroenLinks-PvdA), Gijs Tuinman (BBB) en Caspar Veldkamp (NSC) tijdens ‘Het Grote Veiligheid en Defensie Verkiezingsdebat’. Diplomatiedeskundige Robert van de Roer trad op als moderator.
Foto’s door Arash Nikkhah.
In aanloop naar Het Grote Veiligheid en Defensieverkiezingsdebat van de Atlantische Commissie en de KVBK op 30 oktober in Amsterdam wierpen we een blik op de plannen van de deelnemende partijen. Drie trans-Atlantische thema’s keren terug in elk partijprogramma: de oorlog in Oekraïne, de NAVO-norm van 2% en Europese strategische autonomie. Hoe verhouden partijen zich tot deze kwesties?
Meer weten?
Neem contact met ons op
Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.