Oud programma

Het Grote Defensie Verkiezingsdebat

Op 22 februari 2021 organiseerde Jonge Atlantici

Het Grote Defensie Verkiezingsdebat

In maart gaat Nederland naar de stembus. Na de verkiezingen in maart wordt er een nieuwe regering geformeerd. Die heeft lastige beslissingen te maken over de financiering en invulling van Defensie. Bezuinigen op Defensie is doorgaans een dankbare optie gebleken in financieel mindere periodes. Tegelijkertijd staat de veiligheid van Nederland en Europa onder druk. Het is onrustig aan de oostgrenzen van Europa, het Midden-Oosten broeit, China komt op, en de Verenigde Staten hebben een nieuwe president met nieuw beleid.

Het is aan Defensie om Nederland, ondanks al deze dreigingen, veilig te houden. Defensie heeft het intern echter lastig: geen tanks als weerwoord op de Russische tanks; een cyberoorlog op de achtergrond; een enorme hoeveelheid vacatures die maar niet gevuld worden; personeel dat elders betere salarissen krijgt; en samenwerken in een Europa dat strategische autonomie roept, maar niet doet.

Jonge Atlantici heeft woordvoerders van zeven politieke partijen bijeen gebracht om in debat te gaan over defensie. Tijdens dit debat waren Ruben Brekelmans (VVD), Harmen Krul (CDA), Salima Belhaj (D66), Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks), Sara Murawski (SP), Kavish Bisseswar (PvdA) en Chris Stoffer (SGP) aanwezig.

Foto: SpaceKris/Shutterstock.com

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina