Oud programma

Europese veiligheid: tijd voor nieuwe stappen

Op woensdag 23 september organiseerde Jonge Atlantici een online programma met Dick Zandee en Sabine Mengelberg, met als thema:

Europese veiligheid: tijd voor nieuwe stappen?

Moet Nederland meer inzetten op Europese defensie? Van oudsher is Nederland terughoudend over de opzet van een gezamenlijk Europees defensie- en veiligheidsbeleid. Op dit moment vormt de NAVO nog het fundament van het Nederlandse defensiebeleid. Een positie die altijd werd gesteund door het Verenigd Koninkrijk.

Met Brexit en twijfels over de Amerikaanse veiligheidsgarantie aan Europa komt dit beleid onder druk te staan. Sterker nog, de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) bracht onlangs een rapport uit waarin werd geconstateerd dat Nederland meer moet inzetten op Europese defensiesamenwerking en vooral aansluiting moet zoeken bij Frans-Duitse initiatieven. Is “het tijd voor nieuwe stappen” richting Europa, zoals de AIV concludeert? En wat betekent dit voor de relatie met de NAVO?

In hoeverre zijn de aanbevelingen van de AIV te realiseren, vooral met oog op de druk op de Europese defensiebudgetten? Tijdens deze online bijeenkomst besprak Jonge Atlantici de bevindingen van het AIV-rapport. Dick Zandee (Instituut Clingendael) gaf namens de AIV een toelichting op het advies. Sabine Mengelberg (Nederlandse Defensie Academie) boog zich over de haalbaarheid van de adviezen.

Foto: Shutterstock/DreamSlamStudio

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina