Oud programma
De nieuwe realiteit?
Russische dreiging en de toekomst van de Europese veiligheid
Op maandag 7 maart organiseerde Jonge Atlantici in samenwerking met het geschiedenis departement van de Universiteit Utrecht een bijeenkomst over de oorlog in Oekraïne en de toekomst van de Europese veiligheid
Met de Russische inval in Oekraïne lijkt er een nieuwe tijdperk te zijn aangebroken voor het Europees continent. Hoewel de twee buurlanden al sinds 2014 met elkaar in conflict zijn en de spanningen aan de grens in de afgelopen maanden flink opliepen, kwam het nieuws van een daadwerkelijke Russische inval in Oekraïne voor velen toch als een donderslag bij heldere hemel. Waar de Europese gemeenschap tot voor kort vooral gekenmerkt werd door onvermogen om een gezamenlijke positie in te nemen ten opzichte van Rusland, lijken deze uiteenlopende economische en politieke belangen nu ondergeschikt aan een nieuwe basis van Europese solidariteit en collectieve steun voor Oekraïne.
Ook de NAVO – wie zou nu nog durven te beweren dat het trans-Atlantisch bondgenootschap hersendood is? – heeft nieuw levensbloed gekregen en verhoogt haar aanwezigheid aan de oostflank. Ondertussen boekt de Russische krijgsmacht dankzij Oekraïense weerstand minder progressie dan verwacht en raakt Rusland op internationaal vlak steeds verder geïsoleerd. Door te dreigen met de inzet van kernwapens speelt een in het nauw gedreven Poetin zijn belangrijkste troefkaart…
De huidige ontwikkelingen vormen een kentering in de Europese geschiedenis, met grote gevolgen voor de toekomst van Europese veiligheid, internationale politiek en de staat van de liberale wereldorde. Dit roept veel vragen op. Wat beweegt Poetin en hoe beïnvloedt de oorlog de stabiliteit van zijn regime? Welke rol moet de Europese gemeenschap innemen in het conflict? Zijn er mogelijkheden tot conflictbemiddeling die niet afbreuk doen aan Oekraïense soevereiniteit? Hoe dient de EU om te gaan met de influx aan Oekraïense vluchtelingen? Welke impact zal dit hebben op de toekomst van Europese vrede en veiligheid?
Je kunt hier een verslag lezen van deze bijeenkomst.
Sprekers
Laurien Crump is Universitair Hoofddocent en Onderzoeker in de Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen. Zij is gespecialiseerd in multilaterale diplomatie, Europese veiligheid tijdens de Koude Oorlog en daarna en betrekkingen tussen Europa en Rusland.
Tony van der Togt is Associate Senior Research Fellow bij het Rusland en Oost-Europa Centrum van Instituut Clingendael. Hij werkte als diplomaat in Moskou en als Consul-Generaal in St. Petersburg. Van der Togt is gespecialiseerd in Nederlands-Russische en Europees-Russische relaties.
Photo: Flickr / Juanedc
Meer weten?
Neem contact met ons op
Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.