Oud programma
De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog vanuit een internationaal perspectief
Op 30 mei organiseerde Jonge Atlantici een programma met de titel
De Indonesische onafhankelijkheidsoorlog vanuit een internationaal perspectief
De grote hoeveelheid recente onderzoeken, tentoonstellingen en boekpublicaties heeft ons beeld op de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog aangescherpt. Er is een beter zicht gecreëerd op het verloop van de oorlog, terwijl ook is aangetoond dat excessief geweld op structurele basis plaatsvond.
Jonge Atlantici wilde verder op dit onderwerp ingaan en organiseerde daarom een themalezing op maandag 30 mei. Samen met experts Thijs Brocades Zaalberg en Henk Schulte Nordholt zoomden wij in op een specifiek element: de internationale dimensie van de oorlog. Welke invloed hadden grote internationale spelers als de VS en het VK op het verloop van de oorlog? Op welke manieren probeerden de Indonesische onafhankelijkheidstrijders de steun van de internationale opinie, ook binnen de nieuw-opgerichte Verenigde Naties, voor zich te winnen? En in welke mate speelden (de geruchten van) de extreme gewelddadigheden een rol in de stellingname van andere landen destijds? Deze en andere vragen stonden centraal tijdens dit programma.
Datum: 30 mei 2022
Tijd: 19.00-20:30
Locatie: Universiteit Leiden – Wijnhaven, Turfmarkt 99, Den Haag
Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst via onderstaand formulier!
Dr. Thijs Brocades Zaalberg is militair historicus geconcentreerd op koloniale oorlogvoering, de bestrijding van gewapende opstanden en vredesoperaties. Hij werkt voor het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag en is als universitair hoofddocent verbonden aan de Nederlandse Defensie Academie in Breda en als universitair docent aan de Universiteit Leiden. Brocades Zaalberg was deel van het gezamenlijke onderzoeksteam van het NIMH, NIOD en KITLV voor het project Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945 – 1950.
Prof. dr. Henk Schulte Nordholt is emeritus hoogleraar in de Indonesische geschiedenis aan de Universiteit Leiden en gastonderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). Zijn onderzoek richt zich op de geschiedenis van Zuidoost-Azië, recente politieke ontwikkelingen in Indonesië, politiek geweld en de antropologie van kolonialisme. Hij publiceerde hierover een groot aantal werken, waarvan Merdeka: De strijd om de Indonesische onafhankelijkheid en de ongewisse opkomst van de Republiek 1945-1950 (geschreven met Harry Poeze) verscheen in februari 2022.
Meer weten?
Neem contact met ons op
Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.