Oud programma

Afghanistan:

De strategische gevolgen van de westerse terugtrekking uit Afghanistan voor het Nederlandse buitenlands en veiligheidsbeleid en de trans-Atlantische betrekkingen

Op donderdag 7 oktober 2021 organiseerde de Atlantische Commissie een online bijeenkomst over

De strategische gevolgen van de westerse terugtrekking uit Afghanistan voor het Nederlandse buitenlands en veiligheidsbeleid en de trans-Atlantische betrekkingen

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde in april van dit jaar aan dat de Verenigde Staten hun troepen uit Afghanistan zouden terugtrekken. In navolging van de Amerikanen namen andere landen, waaronder Nederland, in feite noodgedwongen hetzelfde besluit. In de maanden daarna veroverden de Taliban in een razendsnel tempo verschillende Afghaanse steden, waaronder op 15 augustus de hoofdstad Kaboel. Het door de NAVO opgebouwde Afghaanse leger verzette zich niet of nauwelijks.

Tijdens de twintig jaar durende westerse aanwezigheid is het uiteindelijk niet gelukt om een stabiele Afghaanse staat op te bouwen. De terugkeer van de Taliban, die twee decennia geduldig op hun kans hebben gewacht, is een pijnlijk ervaring voor de Verenigde Staten en hun bondgenoten. Niet alleen staat daarmee de internationale positie van de Amerikanen als politiek wereldleider nog verder ter discussie, maar ook het imago van de NAVO-bondgenoten lijdt onder de mislukte missie in Afghanistan.

Hoe moet het nu verder met de NAVO en de relatie tussen Europa en Amerika? Opent de Europese afhankelijkheid van de Amerikanen in Afghanistan de deur voor meer Europese strategische autonomie? Zeker tijdens de evacuatievluchten uit Kaboel bleek dat Europese landen militair weinig te vertellen hebben. Ook de Nederlandse (militaire) afhankelijkheid van de VS was overduidelijk. Wat betekent dit voor het Nederlandse buitenland- en veiligheidsbeleid? Deze en vele andere vragen kwamen tijdens deze discussie aan bod.

Het discussiepanel bestond uit:

  • Maurits Jochems – Speciaal Gezant Afghanistan, SG NAVO (oktober 2012 – december 2014)
  • Ton van Loon – Luitenant-generaal, Regional Command South (ISAF), Afghanistan (november 2006 – april 2007)
  • Dieuwertje Kuijpers – Journalist, Defensie en Internationale Politiek
  • Salima Belhaj – Kamerlid Tweede Kamer, D66

De moderatie werd gedaan door:

Kijk het programma hier terug

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina