Oud programma

Afghanistan in woord en beeld

Een vertoning van de film Kabul, City in the Wind, met bijgaande analyse en nagesprek over veiligheid in het Afghanistan van nu.

Op 20 december 2022 organiseerde de Atlantische Commissie, Jonge Atlantici en Movies that Matter een programma met de titel:

Afghanistan in woord en beeld;

De Russische invasie van Oekraïne zal zonder twijfel de meest bepalende internationale gebeurtenis van het presidentschap van Joe Biden zijn. Dit terwijl er in zijn eerste jaar een andere grote kentering plaatsvond: de terugtrekking van internationale troepen uit Afghanistan en de overgang naar een nieuwe fase in wereldwijde terrorismebestrijding.

De NAVO en haar bondgenoten zijn bijna 20 jaar lang militair actief geweest in Afghanistan. Wat is de nalatenschap van deze NAVO-missie? Welke impact had de missie op de veiligheid en leefomstandigheden van Afghanen toen, en hoe staat het met de terrorismedreiging en mensenrechten in het Afghanistan van nu? Voor welke geopolitieke uitdagingen staat Afghanistan in de komende periode, en wat zijn de belangen van de internationale gemeenschap? Wat kunnen internationale partners nog betekenen voor en in Afghanistan?

Op 20 december 2022 om 19.00 organiseerde de Atlantische Commissie samen met Jonge Atlantici en Movies that Matter een avondprogramma over Afghanistan in Filmhuis Den Haag. Dit deden we aan de hand van de documentaire Kabul, City in the Wind van de Afghaanse regisseur Aboozar Amini. Na de filmvertoning gingen we in gesprek met plaatsvervangend ambassadeur van Nederland in Afghanistan Paula Sastrowijoto en gender expert Anne Kwakkenbos. Met hen spraken we over de nalatenschap van de NAVO-missie, veiligheid in het Afghanistan van nu en de internationale belangen die daarbij een rol spelen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina