Programma

Profielwerkstukkenproject 2020-2021

Sinds 2014 organiseert de Atlantische Onderwijscommissie jaarlijks een profielwerkstukkenproject voor havo-  en vwo-leerlingen. Koppels van middelbare scholen uit het hele land kunnen deelnemen aan dit project en krijgen zo de gelegenheid om een profielwerkstuk te schrijven op het terrein van internationale vrede en veiligheid.

Editie 2020-2021

Hoe is de relatie tussen Amerika en de Europese Unie veranderd sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump? En welke invloed heeft dit op het functioneren van de NAVO? In welke mate heeft de vluchtelingencrisis bijgedragen aan de opkomst van het populisme? En moet Europa zich zorgen maken om de groeiende wereldwijde invloed van China en Huawei? Dit zijn vraagstukken die in vorige edities van het profielwerkstukkenproject van de Atlantische Commissie voorbij zijn gekomen.

Komend schooljaar organiseert de Atlantische Onderwijscommissie weer een nieuwe editie van het profielwerkstukkenproject. Leerlingen die een profielwerkstuk over een thema gerelateerd aan internationale vrede & veiligheid (willen) schrijven, kunnen zich nu aanmelden. Het project biedt koppels (twee- en drietallen) de mogelijkheid extra begeleiding te ontvangen bij het schrijven van hun profielwerkstuk (PWS). Van deelnemende koppels wordt verwacht dat ze ambitieus en gemotiveerd zijn.

De koppels komen vanaf september een aantal keer naar het kantoor van de Atlantische Commissie toe voor extra begeleiding, om adviezen te ontvangen over hoe je een ‘excellent’ profielwerkstuk schrijft en medeleerlingen uit het hele land te ontmoeten.

Daarnaast kunnen koppels interessante bijeenkomsten van de Atlantische Commissie én Jonge Atlantici bijwonen en zo kennismaken met het Haagse netwerk en hun kennis over actuele veiligheidsvraagstukken vergroten.

Het project start met een (online) kennismakingsbijeenkomst halverwege juni. Na de zomer start de begeleiding. Deelnemers leveren hun definitieve PWS in voor de kerst, zodat zij zich na de jaarwisseling volledig op hun eindexamen kunnen richten. Een deskundige jury beoordeelt de profielwerkstukken en kiest een winnaar uit. De prijsuitreiking van het project vindt plaats in de fractiekamer van een politieke partij in de Tweede Kamer.

Vanwege de coronacrisis hebben sommige scholen er voor gekozen op een later moment van start te gaan met de profielwerkstukken. Hierdoor zijn niet alle leerlingen in staat zich nu al in te schrijven voor het profielwerkstukkenproject van de Atlantische Commissie. Om deze leerlingen toch de mogelijkheid te geven deel te nemen aan ons project hebben wij ervoor gekozen dat er dit jaar een tweede instroommoment komt voor het project. Het inschrijfformulier zal tegen het einde van de zomervakantie weer opengaan en in september wordt een tweede selectie gemaakt.

Voorwaarde deelname

  • je zit volgend jaar in 5 HAVO of 6 VWO;
  • je hebt als profielvak Geschiedenis, Maatschappijwetenschappen en/of Aardrijkskunde;
  • je schrijft een PWS over een onderwerp gerelateerd aan internationale vrede & veiligheid;
  • je wilt naar Den Haag komen voor een aantal bijeenkomsten;
  • je bent ambitieus en bereid je aan de deadlines van het project te houden.

Details & inschrijven

Datum

juni – december 2020

Locatie

Atlantische Commissie

Adres

Emmapark 12, 2595 ET Den Haag

Graag bijwonen?

Schrijf je in voor het programma

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina