Oud programma
De VN Veiligheidsraad & de toekomst van de multilaterale wereldorde
Op woensdag 3 juni organiseerde Jonge Atlantici een online sessie met Ambassadeur Karel van Oosterom, permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in New York, met als thema:
De VN Veiligheidsraad & de toekomst van de multilaterale wereldorde
Sinds de wereldwijde uitbraak van COVID-19 bevechten landen een gemeenschappelijke, onzichtbare vijand. Maar van gezamenlijk optreden en solidariteit lijkt weinig sprake; gesloten grenzen, oplopende spanningen tussen de VS en China, en de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, die leiding kan geven aan de wereldwijde bestrijding van het virus, ligt zelf onder vuur. Wat betekent dit voor de toekomst van het multilaterale systeem, gebaseerd op regels en internationale samenwerking? En wat blijft er over van de Verenigde Naties, dé organisatie die de multilaterale wereldorde belichaamt? Zijn we op weg naar een wereld zonder orde?
Op woensdag 3 juni bespraken we de toekomst van het multilaterale bestel en de rol van de VN Veiligheidsraad met Ambassadeur Karel van Oosterom naar aanleiding van zijn onlangs verschenen boek Met een oranje das. Sinds 2013 is van Oosterom de Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in New York en vanuit die positie vertegenwoordigde hij in 2018 Nederland in de VN Veiligheidsraad. In Met een oranje das beschrijft hij de ervaringen die hij heeft opgedaan in de aanloop naar, en gedurende zijn tijd als permanent vertegenwoordiger in de VN Veiligheidsraad. Deelnemers kregen vooraf en tijdens de sessie de gelegenheid om vragen aan de ambassadeur te stellen. Want hoe vertegenwoordig je Nederland in zo’n dynamische tijd, bij zo’n complexe organisatie? En in hoeverre zijn de Nederlandse ambities gedurende het lidmaatschap van de Veiligheidsraad verwezenlijkt?
Over Met een oranje das
In Met een oranje das geeft Ambassadeur van Oosterom een kijkje in de keuken bij de Verenigde Naties. Hij vertelt over het langdurige en intensieve proces om een plek in de Veiligheidsraad te bemachtigen en hoe diplomatiek er op dat niveau aan toe gaat.
Verder beschrijft hij hoe de Veiligheidsraad omging met crises als de burgeroorlogen in Syrië en Jemen, en het Nederlandse voorzitterschap van het sanctiecomité voor Noord-Korea. Op basis van deze en andere uiteenlopende voorbeelden uit zijn tijd in de Veiligheidsraad geeft Oosterom een beeld van hoe het is om Nederland in New York te vertegenwoordigen.
Foto’s: Shutterstock/DropofLight, Flickr/UNWomen
Meer weten?
Neem contact met ons op
Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.