Oud programma

De energietransitie in geopolitiek perspectief

Op donderdagmiddag 21 november organiseerden de Atlantische Commissie, NHL-Stenden Hogeschool en de Christelijke Hogeschool Windesheim de Noordelijke Onderwijsconferentie in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle met als thema:

De energietransitie in geopolitiek perspectief

Is het klimaatverdrag van Parijs een papieren tijger of niet?

Eind 2015 sloten bijna 200 landen het Klimaatverdrag van Parijs om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen én de opwarming van de aarde in de toekomst te beperken. Op de Noordelijke Onderwijsconferentie werd aandacht besteed aan de laatste wetenschappelijke inzichten met betrekking tot klimaatverandering en de noodzaak van de energietransitie. Daarnaast werd stilgestaan bij de Nederlandse ambities en doelstellingen als het gaat om verduurzaming en meer specifiek het Groningse gas in Slochteren. Internationaal gezien kan de overgang naar duurzame energiebronnen een grote impact hebben op de relaties tussen landen. Daarom werd ook de geopolitieke aspecten van de energietransitie op zowel mondiaal als Europees niveau in twee afzonderlijke lezingen behandeld.

Zie voor alle onderwerpen en sprekers het volledige programma

Links

Bekijk hier de presentaties van de verschillende sessies terug:

Wat is het nut en de noodzaak van de wereldwijde energietransitie? Een realistische blik op klimaatverandering en het Klimaatakkoord van Parijs door Jeike Wallinga

Het Klimaatakkoord: ambities en doelstellingen met oog op de Nederlandse energietransitie door Bas Heerma van Voss

The geopolitics of the global energy transition. Donald Trump, Xi Jinping and the Paris Agreement door Daniel Scholten

Europe-Russia energy relations: geopolitics, political economy and commercial trends door Luca Franza

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven
Meer weten?

Neem contact met ons op

Het kantoor van de Atlantische Commissie helpt u graag met uw vragen.

Contactpagina