Onderwijspublicaties

De papieren versies van de Onderwijspapers zijn uitverkocht. Hieronder zijn nog wel digitale exemplaren te downloaden (klik op het plaatje).


Vrede en veiligheid in het Midden-Oosten: onvermogen en onmacht?

 

In Atlantische Onderwijspaper 23 staan de inleidingen van de sprekers tijdens het ochtendgedeelte van de Atlantische Onderwijsconferentie van 16 februari 2006. Journalist Joris Luyendijk behandelt de westerse perceptie van de islam in het Midden-Oosten. Jurist en arabist Maurits Berger probeert de vraag te beantwoorden waarom in de meeste Arabische landen de democratie niet – of gebrekkig – functioneert. NAVO-voorlichter Eric Povel gaat in op de (groeiende) rol van het Bondgenootschap in het Middellandse Zeegebied. De Vlaamse onderzoeker Sven Biscop, tenslotte, analyseert het beleid van de Europese Unie met betrekking tot de Mediterrane regio.

 

 

Auteurs: Maurits Berger, Sven Biscop, Joris Luyendijk, Eric Povel
Nummer: 23
Omvang: 32 p.
Verschenen: 2006
Prijs: gratis


Vietnam, Irak en de (on)macht van Amerika

  

In deze Atlantische Onderwijspaper staan de bijdragen van de inleiders die spraken tijdens het ochtendgedeelte van de Atlantische Onderwijs-conferentie op 27 januari 2005. Rob Kroes (hoogleraar Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam) behandelt de historische wortels van de Vietnamoorlog en de beeldvorming over de oorlog in Amerika zelf. Geograaf Ton van Naerssen (Radboud Universiteit Nijmegen) gaat in op de rol die Vietnam speelde en speelt in de Oost-Aziatische regio. Schrijver en programmamaker Jan Donkers becommentarieert de culturele aspecten en de maatschappelijke gevolgen van ‘Vietnam’ in de Verenigde Staten. Journalist en columnist Henk Hofland, tenslotte, trekt parallellen tussen Vietnam toen en Irak nu.

 

Auteurs: Jan Donkers, Henk Hofland, Rob Kroes, Ton van Naerssen
Nummer: 22
Omvang: 52 p.
Verschenen: 2005
Prijs: gratis

 


Amerika en Europa: Mars en Venus?

 

Deze Atlantische Onderwijspaper bevat de bijdragen van de sprekers in het ochtendgedeelte van de Atlantische Onderwijsconferentie van 19 februari 2004. Rob de Wijk (o.a. verbonden aan de Koninklijke Militaire Academie en Instituut Clingendael) schrijft over het gebruik van hard en soft power in de internationale betrekkingen. Amerika-commentator Ruth Oldenziel gaat in op de (vermeende) hardheid van Amerika’s macht. Arnout Brouwers (Chef van de buitenlandredactie van de Volkskrant) analyseert de (vermeende) zachtheid van Europa’s macht. Frank van Beuningen (Coördinator OVSE-aangelegenheden bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken), ten slotte, behandelt soft power in de praktijk, zoals die vorm krijgt in de conflictpreventie door de OVSE. Ook behandelt hij de rol van de Verenigde Staten en Europa in deze organisatie.

 

De onderwijspaper bevat ook een interview met Robert Kagan (de bedenker van de Mars-Venus-analogie) dat eerder in Atlantisch Perspectief is verschenen. Tenslotte staan er aanwijzingen en spelregels in de paper voor een debatwedstrijd over transatlantische betrekkingen.

 

Auteurs: Frank van Beuningen, Arnout Brouwers, Ruth Oldenziel, Rob de Wijk
Nummer: 21
Omvang: 52 p.
Verschenen: 2004
Prijs: gratis

 


Het beeld van Rusland. Rusland in beeld

 

Deze onderwijspaper bevat de bijdragen van de sprekers in het ochtendgedeelte van de Atlantische Onderwijsconferentie van 13 februari 2003. Journalist en Rusland-kenner Alexander Münninghoff behandelt de nationale identiteit van Rusland. Tony van der Togt (Ministerie van Buitenlandse Zaken) gaat in op het buitenlands beleid van Vladimir Poetin. Pieter Waterdrinker (schrijver en correspondent voor De Telegraaf in Moskou) kijkt naar de persvrijheid in Rusland. Tenslotte gaat Coby van der Linde (hoofd van het Clingendael International Energy Programme) in op de rol van Rusland in de internationale energievoorziening.

 

Daarnaast bevat onderwijspaper 20 een bijdrage van Huib Schwab over scenario-onderwijs in het algemeen, en een evaluatie van de demonstratie van scenario-onderwijs die hij tijdens de onderwijsconferentie gaf.

 

Auteurs: Coby van der Linde, Alexander Münninghoff, Huib Schwab, Tony van der Togt, Pieter Waterdrinker
Omvang: 44 p.
Verschenen: 2003
Prijs: gratis

(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.