Lesmodule: 70 jaar Marshallplan

 

 

“Op 5 juni 1947 hield de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall een nu legendarische speech op Harvard University. In deze speech beschreef hij niet alleen de erbarmelijke situatie in het door oorlog verwoeste Europa, maar bood hij de Europeanen ook de helpende hand. Dit zou het begin zijn van het Europese Herstelprogramma – beter bekend als het Marshallplan.”

 

 

Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat George Marshall zijn speech gaf en nog altijd spreekt het Amerikaanse plan tot de verbeelding. Zo liet de Duitse Bondskanselier Merkel zich recent inspireren door het Europese Herstelprogramma door te pleiten voor een ‘Marshallplan’ voor het Afrikaanse continent om zo de migratieproblematiek aan te pakken. Ook bij veel mensen die leefden in de periode na de Tweede Wereldoorlog roept het Marshallplan nog altijd veel positieve herinneringen op.

 

Ter gelegenheid van dit herdenkingsjaar heeft de Atlantische Commissie een lesmodule opgesteld voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. De lesmodule bevat een kerntekst over de oorsprong, omvang en impact van het Marshallplan. De lesmodule sluit aan bij het onderdeel Koude Oorlog van het eindexamenprogramma Geschiedenis. De module staat stil bij de vragen wat het plan inhield, welke rol het Marshallplan speelde in de context van de Koude Oorlog, en wat het plan betekende voor het Europese herstel en de Europese eenwording.

 

Hieronder staan links naar diverse online leerpaden behorende bij de lesmodule 70 jaar Marshallplan.

 

Klik hier voor het leerpad voor het VMBO (TL+GL).

Klik hier voor het leerpad voor de middenbouw/bovenbouw HAVO/VWO.

 

U kunt de opgaven ook hieronder downloaden als PDF (en eventueel afdrukken).

 

PDF Opgaven VMBO (TL+GL)

PDF Opgaven middenbouw/bovenbouw HAVO/VWO

 

AANVRAGEN

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.