Onderwijsconferentie Utrecht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 7 maart organiseerde de Atlantische Commissie haar jaarlijkse onderwijs-conferentie in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Het thema was dit jaar: ‘Het Europese verkiezingsjaar 2017. Analyses en actuele ontwikkelingen met betrekking tot het migratievraagstuk'

 

Het migratievraagstuk is een van de complexe uitdagingen waar de Europese Unie de afgelopen jaren mee is geconfronteerd. Honderdduizenden vluchtelingen en gelukzoekers uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en sub-Sahara Afrika kwamen naar Europa om uiteenlopende redenen. De onderwijsconferentie analyseerde (de oorzaken en gevolgen van) de vluchtelingencrisis in 2015 en de reactie van de Europese Unie als geheel en lidstaten afzonderlijk hierop.

 

Met name de rol van Bondskanselier Angela Merkel werd uitgelicht. Is er een ‘Europese’ oplossing voor het migratievraagstuk? En hoe beïnvloeden de aankomende verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland het publieke en politieke debat over migratie? Ook was er aandacht voor de Afrikaanse dimensie van het migratievraagstuk en voor klimaatvluchtelingen.

 

Tijdens de conferentie werd ook nieuw lesmateriaal van de Atlantische Onderwijscommissie gepresenteerd, namelijk het simulatiespel ‘De EU en de Syrische vluchtelingencrisis’.

 

Bekijk het volledige programma.

Bekijk de presentaties van René Cuperus en Henri Beunders

Lees hier een verslag van de conferentie

Bekijk een videoverslag van het ochtendgedeelte (twee delen)

 

 

 

 

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.