Lespakket Nieuw-Nederland

De Atlantische Onderwijscommissie heeft in het kader van het Hudsonjaar een lespakket ontwikkeld getiteld:
 
Nieuw-Nederland
Een handelskolonie in de Nieuwe Wereld
UITVERKOCHT
New Netherland
A trading colony in the New World
UITVERKOCHT
 
Het jaar 2009 stond in het teken van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Amerika. Henry Hudson ontdekte in 1609 het eiland Manhattan. De Nederlanders vestigden op dit eiland de stad Nieuw-Amsterdam. Deze stad zou uitgroeien tot het huidige New York.
 
Met dit lesmateriaal staan we stil bij deze gebeurtenissen. Wat bewoog mensen ertoe een lange en gevaarlijke reis over de oceanen te maken? Waarom stichtten zij nederzettingen in de wildernis? Wie waren de mensen die in deze koloniën leefden? Op deze en andere vragen wordt uitgebreid ingegaan.
 
Het pakket bestaat uit full color lesboekjes (32 blz.) en een uitgebreide docentenhandleiding met werkvellen en extra discussieopdrachten.
 
In het eerste hoofdstuk wordt stilgestaan bij de redenen waarom ontdekkingsreizen plaatsvonden en waarom staten ver weg van het eigen land nederzettingen bouwden. In het tweede hoofdstuk wordt het dagelijks leven en bestuur in Nieuw-Nederland verder uitgewerkt. Ook komt aan bod hoe de kolonisten met de indianen omgingen. De Nederlandse kolonie werd in 1664 veroverd door de Engelsen. Toch hield hier de Nederlandse invloed niet op. In het derde en laatste hoofdstuk komt deze “Nederlandse erfenis” aan bod.
 
Het materiaal is met name geschikt voor de 3e en 4e klassen havo en vwo en bestaat uit materiaal voor 4 tot 8 lessen. De lesinhoud sluit goed aan bij het vak geschiedenis, maar leent zich ook uitermate om vakoverstijgend te worden aangeboden, bijvoorbeeld met aardrijkskunde, maatschappijleer of economie. Het lespakket is zowel in het Nederlands als in het Engels verkrijgbaar. Hierdoor is het ook bruikbaar in de Engelse les of bij TTO. Bij ieder hoofdstuk is een verdieping opgenomen met activerende werkvormen. Hierdoor is dit materiaal naast gebruik in reguliere lessen ook zeer geschikt voor projectweken.
 
Het lespakket is uitverkocht. Er zijn nog wel kopieën te verkrijgen. Deze worden tegen verzendkosten toegestuurd.
 
Klik hier voor een voorproefje van het Nederlandstalige lesboek.
 
Klik hier voor een voorproefje van het Engelstalige lesboek.
 
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het bureau (070-363 94 95 of info[at]atlcom.nl)
(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.