Editie 2019-2020

Prijsuitreiking profielwerkstukkenproject 2019-2020

En de winnaar is: Tijn Uijlenburg van het Vossius Gymnasium in Amsterdam. Hij produceerde het beste van de tien profielwerkstukken die zijn ingediend bij de Atlantische Onderwijscommissie.  Tijn schreef het profielwerkstuk Zal het recht zegenvieren? Het nut en de legaliteit van internationale ad hoc tribunalen. Met zijn profielwerkstuk draagt Tijn, in de ogen van de jury, bij aan het beantwoorden van belangrijke vragen over morele dilemma’s in het internationaal recht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gastheer van de prijsuitreiking was Tweede Kamerlid Bram van Ojik (GroenLinks). De deelnemende leerlingen en een aantal van hun docenten werden door hem in de Tweede Kamer ontvangen. Dat was voor hen meteen een uitgelezen mogelijkheid  om met hem te praten over zijn werkzaamheden in de Tweede Kamer en over het belang van politieke betrokkenheid door en voor de Nederlandse bevolking. De prijsuitreiking was in handen van Hans Luyendijk, voorzitter van de Atlantische Onderwijscommissie.

Uit de aanmeldingen werden dit jaar in totaal tien inzendingen  geselecteerd voor deelname aan het profielwerkstukkenproject van de Atlantische Onderwijscommissie. Drie profielwerkstukken, waaronder die van Tijn, zijn uiteindelijk als ‘excellent’ beoordeeld. De twee overige excellente profielwerkstukken gingen over terroristische groeperingen ISIS en Al-Shabaab en over de invloed van Huawei en China in Europa.

 

Dit project biedt eindexamenkandidaten aan de HAVO en aan het VWO de gelegenheid om een profielwerkstuk te schrijven over een onderwerp binnen het thema ‘internationale vrede & veiligheid’. Tevens is er een competitie-element aan het project verbonden om de leerlingen te stimuleren tot het schrijven van een ‘excellent’ werkstuk.


 

Profielwerkstukkenproject 2019-2020

 

 

 

 

 

Hoe is de relatie tussen Amerika en de Europese Unie veranderd sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump? En welke invloed heeft dit op het functioneren van de NAVO? Wat zijn de gevolgen van de opkomst van China voor het Westen? En hoe zou Europa met Rusland om moeten gaan met het oog op de bezetting van de Krim en de blokkade van de Straat van Kertsj? Dit zijn vraagstukken waar de Atlantische Commissie zich onder andere mee bezig houdt.

 

Leerlingen die een profielwerkstuk over een van bovenstaande onderwerpen of een ander thema gerelateerd aan internationale vrede & veiligheid (willen) schrijven, kunnen zich NU aanmelden voor de nieuwe editie van het profielwerkstukkenproject. Het project biedt koppels (twee- en drietallen) de mogelijkheid extra begeleiding te ontvangen bij het schrijven van hun profielwerkstuk. Van deelnemende koppels wordt verwacht dat ze ambitieus en gemotiveerd zijn.

 

De koppels komen vanaf september een aantal keer naar het kantoor van de Atlantische Commissie toe voor extra begeleiding, om adviezen te ontvangen over hoe je een ‘excellent’ profielwerkstuk schrijft en medeleerlingen uit het hele land te ontmoeten. Daarnaast kunnen koppels interessante bijeenkomsten van de Atlantische Commissie én Jonge Atlantici bijwonen en zo kennismaken met het Haagse netwerk en hun kennis over actuele veiligheidsvraagstukken vergroten.

 

Het project start met een kennismakingsbijeenkomst halverwege juni. Na de zomer start de begeleiding. Deelnemers leveren hun definitieve PWS in voor de kerst, zodat zij zich na de jaarwisseling volledig op hun eindexamen kunnen richten. Een deskundige jury beoordeelt de profielwerkstukken en kiest een winnaar uit. De prijsuitreiking van het project vindt plaats in de fractiekamer van een politieke partij in de Tweede Kamer.

 

De aanmeldingsperiode sluit op woensdag 29 mei 2019. Er slechts plek voor een beperkt aantal koppels. De organisatie beoogt koppels zo snel mogelijk na 29 mei op de hoogte te stellen van de status van hun deelname. Er wordt met name streng geselecteerd op de relatie van het (beoogde) thema tot internationale vrede & veiligheid.

 

Bekijk hier het volledige reglement.

 

Voorwaarden voor deelname:

  • je zit volgend jaar in 5 HAVO of 6 VWO;
  • je hebt als profielvak Geschiedenis, Maatschappijwetenschappen en/of Aardrijkskunde;
  • je schrijft een PWS over een onderwerp gerelateerd aan internationale vrede & veiligheid;
  • je wilt naar Den Haag komen voor een aantal bijeenkomsten;
  • je bent ambitieus en bereid je aan de deadlines van het project te houden.
(c) 2006 - 2020, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.