Editie 2018-2019

Prijsuitreiking profielwerkstukkenproject 2018-2019

 

 

 

Op donderdag 21 maart vond de prijsuitreiking van het profielwerkstukkenproject 2018-2019 plaats in de Fractiekamer van D66. Kamerlid en defensiewoordvoerder voor D66 Salima Belhaj ontving de deelnemers en maakte de winnaars bekend. Dit jaar waren Levi Verbeek en Imke Bruining van Het Stedelijk Lyceum Kottenpark de gelukkige winnaars.

 

Hun werkstuk getiteld ‘Refugees welcome, maar populisme ook?’ linkt op originele wijze een actueel onderwerp, namelijk de vluchtelingencrisis in 2015, aan een politiek verschijnsel: het groeiende populisme in Oostenrijk. Volgens de jury hebben de auteurs een scherpe analyse gemaakt van het Oostenrijkse beleid ten aanzien van de stroom vluchtelingen die in 2015 naar Europa kwam. Bovendien zijn de getrokken conclusies genuanceerd. De groei van als populistisch bestempelde partijen wordt deels veroorzaakt door de vluchtelingencrisis, maar niet alleen. Volgens de jury maakt het geheel van inhoud, inzet, eigenheid en originaliteit Imke en Levi winnaar van het profielwerkstukkenproject van de Atlantische Onderwijscommissie 2018-2019.

 

Voorafgaand aan de prijsuitreiking kregen leerlingen de mogelijkheid om, een dag na de Provinciale Statenverkiezingen, in gesprek te gaan met mevr. Belhaj over de recente politieke ontwikkelingen en haar specialisme Defensie. Daarnaast spraken juryvoorzitter Frederik Oorschot, voorzitter van de Atlantische Onderwijscommissie Hans Luyendijk, en Alex Krijger, vicevoorzitter van de Atlantische Commissie, de leerlingen toe. Na de prijsuitreiking kregen alle deelnemers en hun begeleiders een rondleiding door de Tweede Kamer. In het bijzonder willen wij D66 bedanken voor het mogelijk maken van deze mooie middag.

 

Dit jaar namen elf ambitieuze koppels van middelbare scholen uit het hele land deel aan het project, na hiervoor geselecteerd te zijn door de Atlantische Onderwijscommissie. De leerlingen hebben bijeenkomsten in Den Haag bijgewoond, contact gehouden met hun begeleiders vanuit de Atlantische Onderwijscommissie en tijdig hun stukken ingeleverd.

Profielwerkstukkenproject Vrede en Veiligheid

 

DOE MEE AAN HET PROFIELWERKSTUKKENPROJECT VAN DE

ATLANTISCHE ONDERWIJSCOMMISSIE

 

Komend schooljaar organiseert de Atlantische Onderwijscommissie weer een nieuwe editie van het profielwerkstukkenproject. Leerlingen die hun profielwerkstuk over een thema gerelateerd aan internationale vrede & veiligheid (willen) schrijven kunnen zich NU aanmelden!

 

Het project biedt koppels (twee- en drietallen) de mogelijkheid extra begeleiding te ontvangen bij het schrijven van hun profielwerkstuk. Van deelnemende koppels wordt verwacht dat ze ambitieus en gemotiveerd zijn om een ‘excellent’ profielwerkstuk te schrijven.

 

De koppels komen vanaf september een aantal keer naar het kantoor van de Atlantische Commissie toe voor extra begeleiding, om adviezen te ontvangen over hoe je een ‘excellent’ profielwerkstuk schrijft en medeleerlingen uit het hele land te ontmoeten. Daarnaast kunnen koppels interessante bijeenkomsten van de Atlantische Commissie én Jonge Atlantici bijwonen en zo kennismaken met het Haagse netwerk en hun kennis over actuele veiligheidsvraagstukken vergroten.

 

Het project start met een kennismakingsbijeenkomst in de 2e helft van juni (dus voor de zomervakantie). Na de zomer start de begeleiding. Deelnemers leveren hun definitieve PWS in voor de kerst, zodat zij zich na de jaarwisseling volledig op hun eindexamen kunnen richten. Een deskundige jury beoordeelt de profielwerkstukken en kiest een winnaar uit.

 

De aanmeldingsperiode voor deze editie is gesloten.

 

NB. Afhankelijk van het aantal koppels dat zich aanmeldt behoudt de organisatie zich het recht voor om slechts 1 koppel per school deel te laten nemen. Bij de selectie wordt verder gekeken naar de motivatie voor deelname en het gekozen onderwerp.

 

Bekijk hier het volledige reglement.

 

Voorwaarden voor deelname:

- je zit volgend jaar in 5HAVO of 6VWO;
- je hebt als profielvak Geschiedenis, Maatschappijwetenschappen en/of Aardrijkskunde;
- je wilt naar Den Haag komen voor een aantal bijeenkomsten;
- je bent ambitieus en bereid je aan de deadlines van het project te houden.

(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.