Editie 2015-2016

Winnaars Profielwerkstukkenwedstrijd

Op 9 maart maakte de Atlantische Commissie de winnaars bekend van het profielwerkstukken-project dat het afgelopen jaar voor de derde maal werd georganiseerd. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse onderwijsconferentie in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

 

De jury riep het profielwerkstuk Should we choose the EU to fight terrorism?’ van Nicky Tanke en Wietse van Kaam van het Twickel College in Hengelo uit tot het beste PWS van de competitie.

 

Bekijk hier een filmpje van de prijsuitreiking.

 

De jury oordeelde over het werkstuk: "Een zeer goed gestructureerd onderzoek naar een actueel onderwerp binnen de Europese politiek. Zeer duidelijke inleiding en hypothese, gevolgd door een uitleg van de methoden, materialen en definities. Het onderzoek is goed afgebakend (zowel geografisch als qua tijdsperiode), en gericht op het beantwoorden van de hoofdvraag."

 

Het PWS-project bood leerlingen in de eindexamenklas van de HAVO of het VWO de gelegenheid een excellent profielwerkstuk (PWS) te schrijven op het terrein van internationale vrede & veiligheid. Tevens was er een competitie-element aan het project verbonden.

 

Aan deze editie deden maar liefst 22 koppels van scholen uit het hele land mee, nadat zij hiervoor geselecteerd waren uit in totaal 35 aanmeldingen. Tijdens de prijsuitreiking maakte Jac Kriens, voorzitter van de jury, bekend dat vijf van de 22 Profielwerkstukken het predicaat ‘excellent’ hadden gekregen.

 

De vijf genomineerden voor de hoofdprijs waren (in willekeurige volgorde):

 

 • Anouk Jorna en Saskia de Koeijer (Carmel College Salland, Raalte)
  De verhouding tussen China en Rusland binnen de Veiligheidsraad
 • Wietse van Kaam en Nicky Tanke (Twickel College, Hengelo)
  Should we choose the European Union to fight terrorism?
 • Linde van de Graaf en Wim Haring (Meander College, Zwolle)
  De Noordpool: het verdelen van de Noordpool tussen grootmachten en daarmee gepaard gaande gevolgen
 • Veerle van Dijk en Stephanie Teeuwen (Stedelijk Gymnasium Leiden)
  UNinvolved in Peace?
 • Lisa Heutink en Sweder de Sitter (A. Roland Holst College, Hilversum)
  De AIVD en onze generatie: wat is de relatie?

Profielwerkstukkenproject Vrede & Veiligheid

 

Na twee geslaagde edities, organiseert de Atlantische Onderwijscommissie komend schooljaar (2015-2016) weer een profielwerkstukkenproject. Dit project biedt ambitieuze HAVO- en VWO-leerlingen uit het hele land de kans een excellent profielwerkstuk te schrijven op het terrein van internationale vrede & veiligheid. Hierbij kan gedacht worden aan thema’s als (inter)nationale conflicten, betrekkingen tussen landen of organisaties, geopolitieke kwesties, energievraagstukken enzovoorts.

 

Redenen om mee te doen aan dit project:

 

 • je ontvangt extra begeleiding en hulp bij het vinden van informatie;
 • je werkt in een inspirerende leeromgeving en ontmoet ambitieuze leerlingen uit het hele land;
 • je wordt uitgedaagd een werkstuk van ‘excellente’ kwaliteit te schrijven;
 • je krijgt de mogelijkheid diverse interessante side events bij te wonen;
 • alle deelnemers ontvangen een certificaat van deelname;
 • het beste PWS in de competitie ontvangt een prijs.

Wat zijn de voorwaarden voor deelname?

 

 • je zit volgend jaar in 5 HAVO of 6 VWO en hebt tenminste één van de volgende profielvakken: Geschiedenis, Aardrijkskunde en/of Maatschappijwetenschappen;
 • je woont de bijeenkomsten op het kantoor van de Atlantische Commissie in Den Haag bij (max. 3). Het bijwonen van de side events is optioneel;
 • je streeft naar het best mogelijke resultaat. Je overweegt bijvoorbeeld na je middelbare school naar een University College te gaan;
 • je houdt je aan de deadlines die door de organisatie zijn vastgesteld. Dat houdt onder andere in dat het (definitieve) PWS voor de kerstvakantie wordt ingeleverd.

De startbijeenkomst staat gepland voor de 2e helft van juni. De andere bijeenkomsten cq. ontmoetingen vinden na de zomervakantie plaats.

 

Het is niet meer mogelijk je voor de editie van 2015-2016 in te schrijven.

 

(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.