Prijsuitreiking

 

Op woensdag 18 maart 2015 vond tijdens de onderwijsconferentie van de Atlantische Commissie (in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht) de prijsuitreiking plaats van de profielwerkstukken-competitie.

 

Het profielwerkstuk van Iris Donker en Arent Boon, van het Utrechts Stedelijk Gymnasium, getiteld ‘Atomic espionage and its significance’ werd uitgeroepen tot het beste profielwerkstuk binnen de competitie.

 

De jury prees dit PWS vanwege de ‘goede onderzoeksvraag, heldere deelvragen en betooglijnen, het correcte gebruik van primaire bronnen en wetenschappelijke artikelen, de accurate verwijzingen en het bondige, consistente en verzorgde taalgebruik’.

 

 

Het project bood leerlingen in de eindexamenklas van de HAVO of het VWO de gelegenheid een excellent profielwerkstuk (PWS) te schrijven op het terrein van internationale vrede & veiligheid. Tevens was er een competitie-element aan het project verbonden.

 

In juni 2014 startten 20 koppels van 18 verschillende middelbare scholen in Nederland aan dit project na hiervoor geselecteerd te zijn door de Atlantische Onderwijscommissie. Uiteindelijk haalden 17 koppels de eindstreep door eind december hun PWS in te leveren bij de organisatie.

 

Tijdens de prijsuitreiking maakte de jury bekend dat 8 van de 18 profielwerkstukken het predicaat ‘excellent’ hadden gekregen. De vijf genomineerden voor de hoofdprijs waren:

 

 • Fabian Beitsma en Jet Euser (Wolfert Lyceum, Bergschenhoek)
  De opkomende grootmacht China: gevaar voor de wereldstabiliteit?
 • Anne van ‘t Hoff en Marlie Janssens (Vossius Gymnasium, Amsterdam)
  Ontwikkelingssamenwerking en Zuid-Soedan
 • Arent Boon en Iris Donker (Utrechts Stedelijk Gymnasium)
  Atomic espionage and its significance
 • Lisanne Hoekstra en Victor Schippers (Johan de Witt-Gymnasium, Dordrecht)
  Olie op het vuur: een casestudy naar de olieproblematiek in de Nigerdelta
 • Marike Blanken en Elise Verbeek (O.R.S. Lek en Linge, Culemborg)
  De rol van de VS bij de interventie in Irak in 2003
>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2019, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.