Conferentie ‘De Hongaarse Opstand: 60 jaar later’

 

Op donderdag 29 september organiseerde de Atlantische Commissie, in samenwerking met de Hongaarse Ambassade in Nederland, NHL Hogeschool en de Christelijke Hogeschool Windesheim, een nascholingsconferentie in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Het thema van de conferentie was:

 

‘De Hongaarse Opstand: 60 jaar later’

Hedendaagse perspectieven op 1956

 

Sprekers:

Bekijk hier het volledige programma

 

Bekijk hier een item van EenVandaag van zaterdag 3 oktober, waarin enkele sprekers van de conferentie aan het woord komen.

 

Lees hier een verslag van de conferentie, of bekijk het videoverslag.

 

 

Op 23 oktober 2016 is het 60 jaar geleden dat de Hongaarse Opstand uitbrak in Boedapest. Hoewel de opstand begon als een studentenprotest, mondde deze al snel uit in een ware revolutie waarbij het standbeeld van Stalin werd neergehaald, de sovjettroepen zich terugtrokken en Hongarije uit het Warschaupact stapte. De opstandelingen eisten onder meer een einde van de sovjetbezetting en  vrije verkiezingen. Op 4 november vielen troepen van het Warschaupact Hongarije binnen en maakten zo een einde aan de opstand tegen het communistische regime.

 

De Hongaarse Opstand symboliseert een belangrijke episode uit het Koude Oorlog-tijdperk dat niet zo stabiel was als vaak wordt gedacht en bovendien gekenmerkt werd door brede en brute onderdrukking.

 

Tijdens de conferentie was er aandacht voor het contemporaine perspectief op de gebeurtenissen in 1956, zowel vanuit Hongarije, als het Warschaupact en de internationale gemeenschap. Hierbij werd gebruik gemaakt van recent beschikbaar gekomen archiefmateriaal. Tevens werd de relatie met de huidige vluchtelingencrisis gelegd, door te bekijken hoe de 200.000 Hongaarse vluchtelingen in Nederland en elders in Europa werden ontvangen. Ook kwam een ooggetuige aan het woord, die in 1956 naar Nederland gevlucht is.

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2018, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.