Studiereis naar Boston en New York

 

Net als voorgaande jaren organiseerde de Atlantische Commissie dit najaar een studiereis voor 15 docenten uit het voortgezet onderwijs, het volwassenonderwijs en het HBO. De studiereis ging naar de Amerikaanse steden Boston en New York en vond plaats van woensdag 19 oktober t/m woensdag 26 oktober 2016. De studiereis stond in het teken van ‘excellent onderwijs’ en de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

 

 

Het bezoek aan Boston stond in het teken van ‘excellent onderwijs’. Boston staat bekend om de excellente onderwijsinstellingen die er zijn gevestigd, en waarvan Harvard en het Massachusetts Institute of Technology het meest vermaard zijn. Daarnaast genieten de openbare scholen in Boston landelijke bekendheid, door de sterke kwaliteitsverbetering die ze in de afgelopen tien jaar hebben gerealiseerd. Ook de zogeheten charter schools - een nieuw type middelbare school dat wordt gefinancierd uit publieke middelen, maar zelfstandig opereert - zijn sterk vertegenwoordigd in Boston. Boston is daarom bij uitstek geschikt om het Amerikaanse onderwijssysteem en de focus op excellentie te bestuderen.

 

Door het bezoeken van verschillende (typen) scholen werd de reflectie op het Nederlandse onderwijssysteem en de eigen lesmethodes gestimuleerd, en konden hier lessen en best practices voor de eigen lespraktijk uit worden getrokken. De interactie met collega’s uit het hele land droeg hier eveneens aan bij.

 

Tijdens het bezoek aan New York lag de focus op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 8 november. De stad bood de deelnemers voldoende aanknopingspunten om zich te verdiepen in de strijd en opiniemakers te spreken over actuele verkiezingsthema’s. Docent konden ideeën opdoen om in hun lessen aandacht te besteden aan de verkiezingen.

>>> Terug naar het overzicht
(c) 2006 - 2018, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.