Actueel

De Atlantische Onderwijsconferentie, een terugblik

Op donderdag 15 maart vond de jaarlijkse Onderwijsconferentie van de Atlantische Onderwijscommissie plaats in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Het thema van dit jaar was "De toekomst van het Europese project."

 

In de ochtend vond er een plenaire sessie plaats waarin het thema vanuit verschillende invalshoeken werd belicht. Hierin spraken Hanco Jürgens, Titia Ketelaar en Eric Storm over de Frans-Duitse as, Brexit en de Catalaanse kwestie. Hier kunt u een verslag lezen van de ochtendsessie. Ook kunt u de presentatie van Jürgens en de presentatie van Storm bekijken.

 

In de middag vonden er workshops plaats. Binnenkort volgt een videoverslag van de conferentie waarbij dit deel van het programma ook wordt uitgelicht.

Onderwijsconferentie: De toekomst van het Europese project

 

Op donderdag 15 februari 2018 organiseerde de Atlantische Commissie haar jaarlijkse onderwijsconferentie in het Academiegebouw in Utrecht. Het thema van de nascholingsdag was:

 

De toekomst van het Europese project:

Alle Menschen werden Brüder?

 

Met het Europese verkiezingsjaar 2017 achter de rug halen velen in Europa opgelucht adem. Zo zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in zijn Staat van de Unie op 13 september jl.: "Europa heeft de wind weer in de zeilen." Maar is dit optimisme wel terecht? Overeenstemming onder de lidstaten over de toekomstige koers van de Europese Unie (EU) is namelijk ver te zoeken. Ook verlopen de onderhandelingen over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk moeizaam en zijn veel Europese burgers nog altijd niet overtuigd van het nut van de EU.

 

De conferentie behandelde aan de hand van diverse case studies een aantal trends in Europa. Onder meer de euroscepsis in het Verenigd Koninkrijk en het opvlammende regionalisme in Spanje kwamen aan bod. Tevens was er aandacht voor de ambities van de nieuwe Frans-Duitse as en de Nederlandse opstelling ten aanzien van het Europese project.

 

Het ochtendprogramma bestond uit een viertal plenaire lezingen. In de middag waren er decentrale workshops en lezingen waar mogelijkheden werden aangereikt voor toepassing in de les. Zo was er onder meer een workshop over ’70 jaar Marshallplan’, de lesmodule die de Atlantische Commissie recent heeft gepubliceerd, over de rol die het Marshallplan speelde bij de Europese eenwording.

 

 

Lees hier een verslag van het evenement.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lesmodule: 70 jaar Marshallplan

 

 

“Op 5 juni 1947 hield de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall een nu legendarische speech op Harvard University. In deze speech beschreef hij niet alleen de erbarmelijke situatie in het door oorlog verwoeste Europa, maar bood hij de Europeanen ook de helpende hand. Dit zou het begin zijn van het Europese Herstelprogramma – beter bekend als het Marshallplan.”

 

 

Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat George Marshall zijn speech gaf en nog altijd spreekt het Amerikaanse plan tot de verbeelding. Zo liet de Duitse Bondskanselier Merkel zich recent inspireren door het Europese Herstelprogramma door te pleiten voor een ‘Marshallplan’ voor het Afrikaanse continent om zo de migratieproblematiek aan te pakken. Ook bij veel mensen die leefden in de periode na de Tweede Wereldoorlog roept het Marshallplan nog altijd veel positieve herinneringen op.

 

Ter gelegenheid van dit herdenkingsjaar heeft de Atlantische Commissie een lesmodule opgesteld voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. De lesmodule bevat een kerntekst over de oorsprong, omvang en impact van het Marshallplan. De lesmodule sluit aan bij het onderdeel Koude Oorlog van het eindexamenprogramma Geschiedenis. De module staat stil bij de vragen wat het plan inhield, welke rol het Marshallplan speelde in de context van de Koude Oorlog, en wat het plan betekende voor het Europese herstel en de Europese eenwording.

 

Hieronder staan links naar diverse online leerpaden behorende bij de lesmodule 70 jaar Marshallplan.

 

Klik hier voor het leerpad voor het VMBO (TL+GL).

Klik hier voor het leerpad voor de middenbouw/bovenbouw HAVO/VWO.

 

U kunt de opgaven ook hieronder downloaden als PDF (en eventueel afdrukken).

 

PDF Opgaven VMBO (TL+GL)

PDF Opgaven middenbouw/bovenbouw HAVO/VWO

 

AANVRAGEN

Nascholingsconferentie: Rusland

Op 26 september organiseerde de Atlantische Commissie, NHL Hogeschool en de Christelijke Hogeschool Windesheim een nascholingsconferentie in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle met als thema: ‘Can Putin make Russia great again?’ In een viertal lezingen werd aandacht besteed aan de wijze waarop president Poetin probeert erkenning te krijgen voor de status van Rusland als grootmacht en de manieren waarop hij zijn eigen (autoritaire) bewind én herverkiezing in 2018 probeert zeker te stellen.

 

Sprekers:
Moderator: Hans Luyendijk (voorzitter Atlantische Onderwijscommissie)

Lees hier een verslag van de conferentie. Bekijk hier de presentatie van Tony van der Togt.

 

Bekijk hier het programma van de conferentie.

Profielwerkstukkenproject 2017-2018

Komend schooljaar organiseert de Atlantische Onderwijscommissie weer een nieuwe editie van het profielwerkstukkenproject. Het project is bestemd voor leerlingen die hun profielwerkstuk over een thema gerelateerd aan internationale vrede & veiligheid (willen) schrijven.

 

Het project biedt koppels (twee- en drietallen) de mogelijkheid extra begeleiding te ontvangen bij het schrijven van hun profielwerkstuk. Van deelnemende koppels wordt verwacht dat ze ambitieus en gemotiveerd zijn om een ‘excellent’ profielwerkstuk te schrijven.

 

Het is niet meer mogelijk je voor het project op te geven.

 

Kijk hier voor meer informatie.

 

Segbroek College Tour

Op initiatief van de Atlantische Onderwijscommissie ontving het Segbroek College in Den Haag op maandag 3 april twee vertegenwoordigers van Vereniging De Gewonde Soldaat. Deze vereniging komt op voor de belangen van militairen die op missie gewond zijn geraakt en wil in de Nederlandse samenleving meer bekendheid geven aan de veteraan en aan de gewonde veteraan in het bijzonder.

 

In een setting die leek op het NTR-programma College Tour, gingen leerlingen van het Segbroek College onder leiding van Martin Bakker (docent Aardrijkskunde op het Segbroek en bestuurslid van de Atlantische Onderwijscommissie) in gesprek met Luuk Elshout en Stefanie Schoenmaker. Beide zijn dragers van het Gewonden Insigne. Zij vertelden de leerlingen over de missies waarop Nederlandse militairen worden uitgezonden, en hoe het is om tijdens zo’n missie gewond te raken of psychisch letsel op te lopen.

 

09-03-2017

>>> Simulatiespel: De EU en de Syrische vluchtelingencrisis

09-03-2017

>>> Winnaars Profielwerstukkenproject 2016-2017

15-12-2016

>>> Onderwijsconferentie Utrecht

17-11-2016

>>> Lesmodule: De Hongaarse Opstand 60 jaar na 1956

27-06-2016

>>> Conferentie ‘De Hongaarse Opstand: 60 jaar later’

12-05-2016

>>> Studiereis naar Boston en New York

21-04-2016

>>> Profielwerkstukkenproject 2016-2017

10-03-2016

>>> Winnaars Profielwerkstukkenwedstrijd 2015-2016

08-12-2015

>>> Onderwijsconferentie Utrecht

19-05-2015

>>> Studiereis Boston - New York 2015
>>> Oudere nieuwsberichten
(c) 2006 - 2018, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.