Actueel

Mededeling

Het kantoor van de Atlantische Commissie is op 27 en 28 april gesloten.

 


Doe mee aan het Profielwerkstukkenproject van de Atlantische Onderwijscommissie

Komend schooljaar organiseert de Atlantische Onderwijscommissie weer een nieuwe editie van het profielwerkstukkenproject. Leerlingen die hun profielwerkstuk over een thema gerelateerd aan internationale vrede & veiligheid (willen) schrijven kunnen zich nu aanmelden!

 

Het project biedt koppels (twee- en drietallen) de mogelijkheid extra begeleiding te ontvangen bij het schrijven van hun profielwerkstuk. Van deelnemende koppels wordt verwacht dat ze ambitieus en gemotiveerd zijn om een ‘excellent’ profielwerkstuk te schrijven.

 

Kijk hier voor meer informatie.

 

Segbroek College Tour

Op initiatief van de Atlantische Onderwijscommissie ontving het Segbroek College in Den Haag op maandag 3 april twee vertegenwoordigers van Vereniging De Gewonde Soldaat. Deze vereniging komt op voor de belangen van militairen die op missie gewond zijn geraakt en wil in de Nederlandse samenleving meer bekendheid geven aan de veteraan en aan de gewonde veteraan in het bijzonder.

 

In een setting die leek op het NTR-programma College Tour, gingen leerlingen van het Segbroek College onder leiding van Martin Bakker (docent Aardrijkskunde op het Segbroek en bestuurslid van de Atlantische Onderwijscommissie) in gesprek met Luuk Elshout en Stefanie Schoenmaker. Beide zijn dragers van het Gewonden Insigne. Zij vertelden de leerlingen over de missies waarop Nederlandse militairen worden uitgezonden, en hoe het is om tijdens zo’n missie gewond te raken of psychisch letsel op te lopen.

 

Simulatiespel: De EU en de Syrische vluchtelingencrisis

 

Het nieuwe simulatiespel van de Atlantische Commissie behandelt een casus waarbij Syrische vluchtelingen naar Europa komen, nadat ze Aleppo moesten ontvluchten voor bombardementen van Assad en de Russen. Leerlingen vergaderen namens de lidstaten in de Europese Raad over de opvang van deze vluchtelingen, en moeten daarbij met de belangen en prioriteiten van hun land rekening houden. Voorzitter Donald Tusk moet deze vergadering in goede banen leiden, en ervoor zorgen dat de vluchtelingen niet in de kou blijven staan.

 

Lees hier alles over het simulatiespel en download de bestanden.

 

Winnaars Profielwerstukkenproject 2016-2017

Op dinsdag 7 maart  werden Aya Bergkamp, Sabine Brander en Laura Gerritse van het Amstelveen College uitgeroepen tot winnaars van het profielwerkstukkenproject (editie 2016-2017) van de Atlantische Commissie. Dit gebeurde tijdens de Atlantische Onderwijsconferentie in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

 

Twintig koppels van middelbare scholen uit het hele land namen deel aan de competitie en schreven een profielwerkstuk over een thema gerelateerd aan ‘Internationale Vrede & Veiligheid’.

 

Aya, Sabine en Laura wisten indruk te maken op de jury met hun werkstuk De Koerdische Droom over de haalbaarheid van een (democratische) Koerdische Staat voor de Koerdische volkeren die nu verspreid leven over Irak, Iran, Syrië en Turkije.

 

Bekijk hier een korte video van de prijsuitreiking.

 

Onderwijsconferentie Utrecht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 7 maart organiseerde de Atlantische Commissie haar jaarlijkse onderwijs-conferentie in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Het thema was dit jaar: ‘Het Europese verkiezingsjaar 2017. Analyses en actuele ontwikkelingen met betrekking tot het migratievraagstuk'

 

Het migratievraagstuk is een van de complexe uitdagingen waar de Europese Unie de afgelopen jaren mee is geconfronteerd. Honderdduizenden vluchtelingen en gelukzoekers uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en sub-Sahara Afrika kwamen naar Europa om uiteenlopende redenen. De onderwijsconferentie analyseerde (de oorzaken en gevolgen van) de vluchtelingencrisis in 2015 en de reactie van de Europese Unie als geheel en lidstaten afzonderlijk hierop.

 

Met name de rol van Bondskanselier Angela Merkel werd uitgelicht. Is er een ‘Europese’ oplossing voor het migratievraagstuk? En hoe beïnvloeden de aankomende verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland het publieke en politieke debat over migratie? Ook was er aandacht voor de Afrikaanse dimensie van het migratievraagstuk en voor klimaatvluchtelingen.

 

Tijdens de conferentie werd ook nieuw lesmateriaal van de Atlantische Onderwijscommissie gepresenteerd, namelijk het simulatiespel ‘De EU en de Syrische vluchtelingencrisis’.

 

Bekijk het volledige programma.

Bekijk de presentaties van René Cuperus en Henri Beunders

Lees hier een verslag van de conferentie

Bekijk een videoverslag van het ochtendgedeelte (twee delen)

 

17-11-2016

>>> Lesmodule: De Hongaarse Opstand 60 jaar na 1956

27-06-2016

>>> Conferentie ‘De Hongaarse Opstand: 60 jaar later’

12-05-2016

>>> Studiereis naar Boston en New York

21-04-2016

>>> Profielwerkstukkenproject 2016-2017

10-03-2016

>>> Winnaars Profielwerkstukkenwedstrijd 2015-2016

08-12-2015

>>> Onderwijsconferentie Utrecht

19-05-2015

>>> Studiereis Boston - New York 2015

28-04-2015

>>> Profielwerkstukkenproject 2015-2016

24-02-2015

>>> Onderwijsseminar Zwolle

04-11-2013

>>> Lesmodule
>>> Oudere nieuwsberichten
(c) 2006 - 2017, Atlantische Commissie | Realisatie: Kant en Klare Site.