Nieuws

Vier jaar Trump. Directeur Atlantische Commissie over de impact op Nederlands-Amerikaanse betrekkingen

In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen publiceerde Instituut Clingendael een serie met experts over het Amerikaanse buitenlandse beleid en diplomatieke betrekkingen van de Trump-administratie. In het laatste deel van de serie buigt de directeur van de Atlantische Commissie, Bram Boxhoorn,  zich over Nederlands-Amerikaanse betrekkingen onder het presidentschap van Trump.

In “Four Years Trump: Tacking Stock and Looking Forward” blikt directeur van de Atlantische Commissie, Bram Boxhoorn, terug op de Nederlands-Amerikaanse bilaterale verhoudingen in de afgelopen vier jaar. Het aantreden van president Trump in 2016 markeerde een periode waarin niet eerder zo sterk de focus werd gelegd op het Amerikaans eigenbelang. Echter heeft het buitenlands beleid onder Trump niet zozeer geleid tot een toe- of afname van het aantal politieke meningsverschillen tussen de VS en Nederland, schrijft Boxhoorn. Wel observeert hij een verscherping in de toon van de relatie als het gaat om dossiers als de Nederlandse belofte om te voldoen aan de 2% NAVO-norm of Nord Stream 2.

Foto: Flickr/The White House

Benieuwd?

Lees het artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van interessante programma's en ontvang de beste kijk-, luister- en leestips over trans-Atlantische betrekkingen en veiligheid.

Inschrijven